Fokus

Grosi: Nužni razgovori o nuklearnoj bezbednosti u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

22:19

Grosi: Nužni razgovori o nuklearnoj bezbednosti u Ukrajini
Grosi: Nužni razgovori o nuklearnoj bezbednosti u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da će sutra otputovati u Antaliju, grad na jugu Turske u kojem će se sastati ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine i da će snažno sugerišati da se pokrenu razgovori o nuklearnoj bezbednosti Ukrajine.


Nakon što se zapalio deo postrojenja nuklearne elektrane u Zaporožju tokom trajanja oružanih sukoba ruskih i ukrajinskih snaga, Grosi je zatražio trilateralni sastanak sa izaslanicima Rusije i Ukrajine kako bi se pokrenuli razgovori o zaštiti bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata, preneo je Rojters.

 


Rusija je zauzela Zaporožje i postrojenja za radioaktivni otpad u blizini ugašene nuklearne elektrane u Černobilju, mestu najveće nuklearne nesreće ikada, koja se dogodila 1986. godine.

Ukrajinsko osoblje i dalje radi u obe nuklearke, ali u uslovima za koje je Grosi ocenio da "ugrožavaju bezbednost postrojenja".

"Sutra ću otputovati u Antaliju. Nadam se da ću tamo na sastancima postići napredak o hitnom pitanju obezbedivanja bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata. Moramo da reagujemo sada", poručio je Grosi na svom Tviter nalogu.
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet