Fokus

Ponovo erupcija vulkan na ostrvu Java u Indoneziji, stubovi vrelih oblaka uzdizali su se i do 100 metara u vazduh

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

10:50

Ponovo erupcija vulkan na ostrvu Java u Indoneziji, stubovi vrelih oblaka uzdizali su se i do 100 metara u vazduh
Ponovo erupcija vulkan na ostrvu Java u Indoneziji, stubovi vrelih oblaka uzdizali su se i do 100 metara u vazduh - Copyright Tanjug AP/Slamet Riyadi

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan Merapi u Indoneziji ponovo je danas eruptirao, primoravajući lokalne vlasti da zaustave turizam i rudarske aktivnosti na obroncima najaktivnijeg vulkana u zemlji. Vulkan na gusto naseljenom ostrvu Java počeo je da izbacuje oblake vrućeg pepela malo pre ponoći pa sve do ranog jutra, a brzi piroklastični tokovi - mešavina stena, lave i gasa - slivali su se niz njegove padine u dužini do pet kilometara, prenosi agencija AP.

"To je bio najveći tok lave na planini Merapi otkako su vlasti podigle nivo opasnosti u novembru 2020. godine", izjavio je Hanik Humaida, šef indonežanskog Centra za vulkanologiju i geološke opasnosti u Džakarti.

Desetine laganih erupcija nastavile su se tokom jučerašnjeg dana sa rekom lave i užarenim oblacima gasa. Nema prijavljenih žrtava.

"Oko 250 osobe je evakuisano u privremena skloniša, ali su se vratile na plodne padine vulkana nakon što je aktivnost prestala", rekao je Humaida.

Današnja erupcija vulkana izbacila je stub vrelih oblaka koji su se uzdizali 100 metara u vazduh, saopštio je indonežanski Centar za istraživanje i razvoj tehnologije za geološke katastrofe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet