Planeta

NASA: Erupcija vulkana na Tongi stotine puta snažnija od udara atomske bombe na Hirošimu

Komentari

Autor: CNN

25/01/2022

-

11:01

NASA: Erupcija vulkana na Tongi stotine puta snažnija od udara atomske bombe na Hirošimu
NASA: Erupcija vulkana na Tongi stotine puta snažnija od udara atomske bombe na Hirošimu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Erupcija podvodnog vulkana u blizini Tonge koja se nedavno dogodila bila je stotine puta snažnija od udara atomske bombe na Hirošimu, navela je NASA.

Glavni naučnik NASA Centra za svemirske letove Godard Džim Garvin rekao je da je erupcija vulkana oslobodila "stotine puta veću mehaničku energiju ekvivalentnu nuklearnoj eksploziji Hirošime", govoreći o jednoj od dve atomske bombe koje su SAD bacile na Japan tokom Drugog svetskog rata.

"Ovo je preliminarna procena, ali mislimo da je količina energije oslobođena erupcijom bila ekvivalentna negde između četiri do 18 megatona TNT", rekao je on.

Tanjug/AP/Planet Labs PBC; Profimedia

 

Poređenja radi, naučnici procenjuju da je erupcija Sent Helensa 1980. oslobodila 24 egatona energije, a Krakatau, jedan od najvećih vulkanskih događaja u istoriji, eruptirao je 1883. sa 200 megatona, prema podacima NASA.

Erupcija u blizini Tonge poslala je vulkanski materijal do visine od 40 kilometara u atmosferu i generisala talase cunamija visine do 15 metara koji su pogodili delove arhipelaga, uključujući glavno ostrvo te pacifičke države, prenosi CNN.

Vulkanski oblak proširio se i pokrio svih oko 170 ostrva u zemlji, prema rečima premijera Tonge, pogađajući celokupnu populaciju od više od 100.000 ljudi.

U erupciji i cunamiju koji je usledio poginule su najmanje tri osobe, uništeno je na stotine domova, a udaljena ostrva bila su potpuno odsečena. Satelitske fotografije pokazale su čitave ostrvske zajednice prekrivene gustim vulkanskim pepelom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet