Fokus

Optužbe na sednici SB UN - Rusija ne odustaje od tvrdnji o biološkom oružju u Ukrajini, SAD: Nedokazane tvrdnje

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

20:52

Optužbe na sednici SB UN - Rusija ne odustaje  od tvrdnji o biološkom oružju u Ukrajini, SAD: Nedokazane tvrdnje
Optužbe na sednici SB UN - Rusija ne odustaje od tvrdnji o biološkom oružju u Ukrajini, SAD: Nedokazane tvrdnje - Copyright Tanjug/AP/UNTV

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije su danas saopštile da ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost da Rusija širi nedokazanu tvrdnju kako bi pokrenula sopstvene biološke ili hemijske napade.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazana je na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

UN: Nema programa

Ujedinjene nacije ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, izjavio je Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN za pitanja razoružanja na sastanku Saveta bezbednosti, preneo je Rojters.

On je, međutim, upozorio da mogućnost nesreće u ukrajinskim nuklearnim elektranama raste iz dana u dan.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, Nakamitsu je rekao da situacije poput rata u Ukrajini zahtevaju jačanje međunarodne zabrane biološkog oružja.

Moskva: "Vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja"

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini izvodili biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski ambasador je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

"Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga", rekao je ruski diplomata.

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage "počistile" tragove.

"Kina širi dezinformacije"

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Ukrajina nema program razvoja biološkog oruža i da ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju SAD.

Ona je rekla da su SAD veoma zabrinute da bi zahtev Rusije za ovaj sastanak mogao biti potencijalno delo prebacivanja odgovornosti na drugoga.

Tomas-Grinfild je istakla da SAD veruju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oružje za ubistva koja bi prikazala kao incidente, a s namerom da optuži druge ili da podrži vojne operacije.

Američka ambasadorka u UN kazala je i da je i Kina širila dezinformacije kako bi podržala "ruske neverovatne optužbe".

Kina zabrinuta

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

"Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije", rekao je Džang.

On je ocenio da su direktni pregovori Rusije i Ukrajine, uključujući i one na nivou ministara spoljnih poslova, pozitivni koraci ka postizanju mira, koje svetska zajednica treba da podrži, preneo je Sputnjik.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord nazvala je optužbe potpunim besmislicama i rekla da Rusija danas tone u nove dubine, ali da Savet bezbednosti ne sme da bude odvučen sa njom, preneo je AP.

Ukrajinski ambasador: Rusija je agresor

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislitsja osudio je danas delovanje Rusije zbog "njenih laži, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti".

Kislitsja je Rusiju tokom sednice Saveta bezbednosti UN nazvao "državom agresora", prenosi BBC. .

"Šta će biti naredna meta? Još jedna stambena zgrada? Još jedno porodilište? Ruske snage su već pogodile sve te lokacije", rekao je Kisitsja.

Osvrnuo se i na situaciju u Mariupolju, koji je, kako navodi BBC, skoro stalno pod napadom ruskih snaga.

Kislitsja je ponovio tvrdnje lokalnih vlasti da je u ruskim vazdušnim napadima i granatoranju skoro uništen Mariupolj i ubijeno 1.582 civil.

"Prvi put nakon Drugog svetskog rata ljudi se sahranjuju u masovnim grobicama u ukrajinskim gradovima", rekao je Kisitsja.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bagoje

12.03.2022 13:04

Nezasedajte bezrazlozno /negubite zivce I netrosite narodne pare bezveze/cirkuzanti hoce paznju-razlikujte to

Svet