Fokus

Vanredni sastanak ministara odbrane NATO u Briselu, sprema se novi plan posle ruskog napada na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

08:00

Vanredni sastanak ministara odbrane NATO u Briselu, sprema se novi plan posle ruskog napada na Ukrajinu
NATO - Copyright EPA/WILL OLIVER

veličina teksta

Aa Aa

U sedištu NATO u Briselu danas se sastaju ministri odbrane kako bi razmotrili jačanje prisustva NATO vojnika i opreme u istočnom delu Alijanse, uključujući i jačanje protivvazdušne i protivraketne odbrane.

"Lideri NATO će početi razgovore o konkretnim merama za dugoročno jačanje bezbednosti", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u utorak.

Kako je naveo, na kopnu, ove mere bi mogle da obuhvate "znatno više snaga" u istočnom delu Alijanse, koje bi bile u većem stanju pripravnosti, prene je Bi-Bi-Si.

Takođe, kako je dodao Stoltenberg, NATO će razmotriti "velika povećanja pomorskog i vazdušnog raspoređivanja snaga, jačanje raketne i vazdušne odbrane, kao i povećanje sajber odbrane". Ukazao je da će jačanje odbrane u Alijansi zahtevati nova sredstva.

Stoltenberg je u utorak najavio i da će se lideri NATO sastati u Briselu 24. marta na vanrednom samitu, kako bi razgovarali o ruskom napadu na Ukrajinu.

"Sazvao sam vanredni samit za 24. mart u sedištu NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

On je naveo da će teme biti napad Rusije na Ukrajinu, snažna podrška toj zemlji, kao i dalje jačanje Alijanse.

NATO sprema novi plan posle ruskog napada na Ukrajinu

NATO će danas reći svojim vojnim komandantima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon napada na Ukrajinu, i da razmotre razmeštanje dodatnih trupa i postavljanje protivraketne odbrane u istočnoj Evropi, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnike i diplomate.

Ministri će, takođe, saslušati ukrajinskog kolegu Oleksija Reznikova, za kojeg se očekuje da će se zalagati za dobijanje više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a.

“Moramo da resetujemo našu vojnu poziciju za ovu novu realnost”, izjavio je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navodeći da će ministri započeti važnu raspravu o konkretnim merama za jačanje bezbednosti članica NATO-a na duži rok i u svim domenima.

Iako je najmanje 10 najvećih članica NATO-a, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, rasporedilo veći broj trupa, brodova i ratnih aviona na svom istočnom krilu i stavilo ih u pripravnost, Alijansa još mora da razmisli kako da se, srednjoročno gledano, suoči sa novom bezbednosnom situacijom u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet