Fokus

Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali skoro dva sata: Kineski predsednik kaže da konfrontacija nije nikome u interesu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/03/2022

-

14:48

Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali skoro dva sata: Kineski predsednik kaže da konfrontacija nije nikome u interesu
Si Điping i Džo Bajden - Copyright AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD DŽozef Bajden i kineski predsednik Si Ðinping završili su današnji razgovor, koji je trajao sat vremena i 50 minuta, saopštila je Bela kuća.

Predsednik Kine Si Ðinping izjavio je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bjadenom da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga, javili su kineski državni mediji. On je istakao da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice, preneo je Rojters.

Si je rekao predsedniku SAD da odnosi između država ne mogu da pređu u fazu konforntacije, izvestili su kineski državni mediji.

Britanska novinska agencija je ranije prenela da se očekuje da će Bajden uputiti upozorenje Siju da će "platiti cenu" ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini. Agencija podseća da je zvanični Vašington već zapretio zvaničnicima kineske vlade na nižem nivou da veća podrška Rusiji može dovesti do izolacije Kine.

Prvi razgovor dvojice lidera od novembra

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera od novembra.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da će Bajden "jasno staviti do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju" i dodao: "Nećemo oklevati da odredimo cenu toga".

"Zabrinuti smo što razmišljaju o direktnoj pomoći Rusiji u vojnoj opremi za upotrebu u Ukrajini", kazao je Blinken.

Kina je demantovala da ima takve planove.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da su pokušaji SAD da izvrše pritisak na Kinu u vezi sa Ukrajinom neodgovorni i beskorisni, jer ne mogu da promene stav Pekinga.

On je istakao da je Peking zauzeo objektivan i pošten stav i da će se voditi sopstvenim nezavisnim procenama.

Takođe, dok su se Bajden i Si pripremali za ovaj razgovor, kineski nosač aviona je u uplovio kroz u Tajvanski moreuz, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet