Fokus

Si posle razgovora sa Bajdenom: Prioritet okončanje rata u Ukrajini što pre

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

18:09

Si posle razgovora sa Bajdenom: Prioritet okončanje rata u Ukrajini što pre
Si posle razgovora sa Bajdenom: Prioritet okončanje rata u Ukrajini što pre - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping tokom današnjeg video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom naglasio je da je neophodno da se rat u Ukrajini okonča što je moguće pre, prenosi Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

"Sada su glavni prioriteti nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize, prekid borbi i okončanje rata što je pre moguće", rekao je Si Bajdenu u video pozivu.

Sve strane treba da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode pregovore sa Rusijom kako bi rešili "suštinu" ukrajinske krize i otklonili bezbednosne probleme i Moskve i Kijeva, poručio je kineski predsednik.

Si je rekao i da sukobi i konfrontacije poput ukrajinskog nisu u interesu bilo koga, javili su kineski državni mediji.

Prema rečima kineskog predsednika, međudržavni odnosi "ne bi trebalo da dolaze u situaciju da strane počnu da koriste oružje jedna protiv druge", prenosi TASS.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će Bajden tokom video-konferencije jasno staviti do znanja Pekingu da će snositi odgovornost u slučaju pružanja pomoći Moskvi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Video poziv američkog i kineskog lidera trajao je skoro dva sata, saopštila je kineska televizija, a održan je u zatvorenom formatu, sa fokusom na niz ključnih pitanja, među kojima je i situacija u Ukrajini.

Kineski predsednik se tokom ovog razgovora založio za održavanje mira i pozvao američkog predsednika da uloži dodatne napore u cilju normalizacije odnosa između Kine i SAD, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet