Fokus

Zaharova: Mirovni sporazum Rusije i Japana trenutno nije moguć

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

10:03

Zaharova: Mirovni sporazum Rusije i Japana trenutno nije moguć
Zaharova: Mirovni sporazum Rusije i Japana trenutno nije moguć - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o potpisivanju mirovnog sporazuma Rusije sa Japanom trenutno nisu mogući zbog "neprijateljske politike Tokija", poručila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Saopštili smo da ne planiramo da nastavljamo mirovne pregovore sa Japanom. To je očigledno, jer ne postoji način da se razgovara o potpisivanju osnovnog dokumenta za bilateralne odnose sa zemljom koja je zauzela otvoreno neprijateljski stav", istakla je Zaharova, prenosi TASS.

Izjava ruske zvaničnice odnosi se na sankcije koje je Japan uveo 15. marta pojedincima i kompanijama iz Rusije, među kojima su i poslanici Državne dume, kao i ruski biznismeni i njihovi rođaci, zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Kao odgovor na potez Tokija, ruska strana je obustavila bezvizna putovanja za japanske državljane na sporna Kurilska ostrva i povukla se iz dijaloga sa Japanom o uspostavljanju zajedničkih privrednih aktivnosti na tim ostrvima. Rusija je blokirala io produženje partnerskog statusa Japana u Organizaciji crnomorske ekonomske saradnje, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet