Fokus

Pripreme za Samit EU-Kina: Iz Brisela poručuju da je "dvosmislen" stav Pekinga o ratu u Ukrajini zabrinjavajući

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

17:09

Pripreme za Samit EU-Kina: Iz Brisela poručuju da je "dvosmislen" stav Pekinga o ratu u Ukrajini zabrinjavajući
Pripreme za Samit EU-Kina: Iz Brisela poručuju da je "dvosmislen" stav Pekinga o ratu u Ukrajini zabrinjavajući - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU i Kina održaće sutra bilateralni samit, a u razgovorima putem video-linka učestvovaće predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, šef diplomatije EU Žosep Borelj, odnosno predsednik i premijer Kine, Si Ðinping i Li Kećijang.

Ovaj, 23. samit EU i Kine, odrzaće se u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, a nakon poziva Brisela Pekingu da se uzdrži od podrške Moskvi.

Očekuje se da će lideri EU i Kine razmotriti sveobuhvatnu bilateralnu agendu EU-Kine, uključujući trgovinske i investicione odnose, klimatske akcije, digitalna pitanja, ljudska prava, ekonomski oporavak nakon pandemije, kao i regionalna pitanja.

Pred sutrašnje razgovore, iz Evropskog parlamenta su poručili da je "dvosmislen"stav Kine o ratu u Ukrajini zabrinjavajući i da EU treba da ga "pažljivo proceni i usvoji strateški odgovor na kinesku projekciju moći i uticaja".

"Prepoznajemo strateški značaj odnosa EU i Kine. Međutim, svaka kineska podrška Rusiji mora imati posledice po odnose EU i Kine. EU bi stoga trebalo da pozove Kinu da koristi svoj uticaj konstruktivno i odgovorno", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

U EP podsećaju da je prošlo godinu dana otkako je Kina uvela sankcije entitetima i pojedincima EU, uključujući poslanike u Evropskom parlamentu, i pozivaju EU zvanicnike da u razgovorima sa kineskim liderima insistiraju na ukidanju ovih mera.

U EP naglašavaju da EU treba da ostane čvrsta u dijalogu sa Pekingom po pitanju ljudskih prava i održi odlučnost i jedinstvo u odbrani EU vrednosti i principa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet