Fokus

Brisel od Pekinga tražio da ne pomaže Rusiji ako ne podržava sankcije, kineski lideri mir podržavaju "na svoj način"

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/04/2022

-

16:34

Brisel od Pekinga tražio da ne pomaže Rusiji ako ne podržava sankcije, kineski lideri mir podržavaju "na svoj način"
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel kažu da su tokom današnjih razgovora sa predsednikom i premijerom Kine, Si Ðipingom i Li Kećijangom, ”iskoristili sve poznate argumente” i da se ”nadaju da će Kina razumeti razloge za pritisak na Kremlj” kako bi se rat u Ukrajini što pre završio.

”Pozitivni koraci Kine da se zaustavi rat bili bi dobrodošli od strane EU i globalne zajednice”, poručuju iz Brisela.

Predsednik Evropskog saveta, Šar Mišel, nagalšava da u pitanju nije bio ”uobičajan EU Kina samit” već ”samit u ratnim vremenima”, u ”najtežnoj bezbednosnsoj situaciji u Evropi od kraja Drugog svetskog rata”.

”EU i Kina su se usagalsile oko toga da je ovaj rat pretnja goobalnoj bezbednosti i svetskoj ekonomiji. Globalna nesatbilnost nije u intersu ni EU niti Kine. Kao globalni akteri mi delimo odgovornost da radimo na miru i stabilnosti. Pozvali smo Kinu da pomogne da se zaustvai rat u Ukrajini. Kina ne može da žmuri pred ruskim kršenjem međunarodnih zakona”, poručio je Mišel.

U Briselu napominju da je EU sa međunarodnim partnerima nametnula oštre sankcije Moskvi sa prvenstvenim ciljem zaustavljanaja rata u Ukrajini i upozoravaju da će svaki pokušaj zaobilaženja sankcija ili "pružanja finansisjke ili vojne pomoći Rusiji produžiti rat, doneti nove ljudske žrtve i još veće ekonomske posledice za sve”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon razgovra sa predsednikom i Premijerom Kine, ocenila da se EU nalazi u trenutku u kome se definiše ne samo situacija na evropskom kontinentu, već i odnosi EU sa ostatkom sveta.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Fon der Lajen je ocenila da Kina ima posebnu odgovornost kao stalna članica SB UN da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

”Jasno samo stavili do znaja da Kina, ako ne podrži, bar ne treba da se meša se u naše sankcije prema Rusiji. Ni jedan EU garađanin neće razumemti bilo kakvu podršku ruskoj vojnoj mašineriji, a to može voditi značajnom smanjenju ugleda Kine u Evropi. U pitanju je ne samo povrenje već i investicije”, zaključla je Lajen.

On je navela da Kina sa EU dnevno ostvari do dve miliarde evra trgovine, u odnosu na 330 miliona sa Rusijom, i naglasila da nije u intersu Kine bilo kakvo porduženje ratnih sukoba u Ukrajini.

Li: Kina se na svoj način zalaže za mir u Ukrajini

Kineski premijer Li Kećang preneo je danas liderima Evropske unije da će se Peking "na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini pošto je, kako prenosi Rojters, Brisel insistirao na uveravanjima da Kina neće snabdevati Rusiju oružjem niti joj pomagati da zaobiće zapadne sankcije.

On je rekao da se Kina protivi podeli blokova i zauzimanju strana.

Li je na samitu Kine i EU razgovorao sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom, kao i šefom diplomatije Žozepom Boreljom skoro dva sata putem video-linka.

Kineski premijer je liderima EU rekao da se Kina uvek zalaže za mir i pregovore i da je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom, objavila je državna televizija C CTV.

Si: Kina i EU da doprinesu stabilnosti u svetu

Kineski predsednik Si Ðinping rekao da bi Kina i EU trebalo da doprinesu stabilnosti u turbulentnom svetu, na danas održanom 23. samitu Evropske unije i Kine.

Si je, u razgovoru sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom putem video-linka rekao da se nada da EU može da formira svoj stav o Kini "nezavisno", prenela je kineska televizija C CTV.

Rojters dodaje da je Kina zabrinuta da će EU zauzeti čvršći spoljnopolitički stavu poput SAD i da je ranije pozivala Brisel da "iskljuci spoljno mešsanje" iz svojih odnosa sa Kinom.

Si je takođe preneo evropskim liderima da obe strane više da komuniciraju kada je reč o najvažnijim pitanjima u njihovim biletarlnim odnosima i miru u svetu.

Komentari (0)

Svet