Fokus

G7 ispunjava zakasnelo obećanje, povećava doprinos za finansiranje sprečavanja klimatskih promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2021

-

15:34

G7 ispunjava zakasnelo obećanje, povećava doprinos za finansiranje sprečavanja  klimatskih promena
G7 ispunjava zakasnelo obećanje, povećava doprinos za finansiranje sprečavanja klimatskih promena - Copyright Tanjug/AP/Brendan Smialowski

veličina teksta

Aa Aa

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu dogovorila se danas da poveća doprinos za finansiranje sprečavanja klimatskih promena i ispuni zakasnelo obećanje da će dati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama, i pozvala druge razvijene zemlje da se pridruže tim naporima.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine, preneo je Rojters.

U tom cilju, obavezujemo se da ćemo povećati i poboljšati sveukupne međunarodne doprinose za javno finansiranje klime za ovaj period i pozivamo druge razvijene zemlje da se pridruže i pojačaju svoj doprinos ovim naporima, navedeno je u saopštenju.

Tanjug/AP/Leon Neal

G7 poziva Kinu da poštuje ljudska prava

G7 poziva Kinu da poštuje ljudska prava u regionu Sinđijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije, navedeno je u skoro završenoj verziji saopštenja.

"Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući poziv Kini da poštuje ljudska prava i osnovne slobode, posebno u vezi sa Sinđijangom i tim pravima, slobodama i visokim stepenom autonomije za Hongkong utvrđenim u kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i osnovnom zakonu", naveo je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu je naglasila značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i založila se za mirno rešavanje tog pitanja.

"I dalje smo ozbiljno zabrinuti situacijom u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima promene statusa kvo i povećanja tenzija", navodi G7.

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio da će lideri najbogatijih nacija donirati milijardu doza vakcina protiv koronavirusa ostatku sveta, kako direktno, tako i preko Covax programa.

"Pre nedelju dana zamolio sam lidere da pomognu u pripremi i dopremanju doza koje su potrebne kako bise vakcinisao ceo svet do kraja 2022. Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavam da su ovog vikenda lider obećali preko milijardu doza, kako direktno, tako i preko Covax programa. To uključuje 100 miliona doza iz Britanije najsiromašnijim zemljama, što je još jedan korak ka vakcinisanju celog sveta", rekao je Džonson.

Svetski lideri pozvali su i na novu istragu o poreklu koronavirusa, uključujući u Kini.

Fon Lajen: G7 i Kina su sistemski rivali

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je za Euronews da su G7 i Kina "snažni konkurenti" na ekonomskom polju i "sistemski rivali" kada su u pitanju ljudska prava i demokratija.

U subotu su lideri G7 podržali ogroman globalni infrastrukturni plan za zemlje u razvoju i zemlje u razvoju da bi se takmičili sa kineskim projektom "Pojas i put". Inicijativu "Izgradite bolji svet" najavio je ranije američki predsednik Džo Bajden.

Predsednica Komisije osvrnula se na strategiju EU "Povezivanje Evrope i Azije", pokrenutu 2019. godine, čiji je cilj jačanje uzajamnog prosperiteta za ljude oba kontinenta te rekla da su tokom sastanka razgovarali o tome da koliko je važna inicijativa za povezivanje.

Bajden: Ne nadmećemo se s Kinom, već s autokratskim vladama

Zapadne demokratije su u trci u kojoj se takmiče sa autokratskim vladama, izjavio je danas američki predsednik Džo Bajden.

"Mi se nadmećemo, ne sa Kinom per se, već sa autokratama, autokratskim vladama širom sveta, budući da se demokratije mogu takmičiti sa njima u naglo promenljivom 21. veku", rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle samita lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

"Kao što sam i rekao (predsedniku Kine) Si Ðinpingu, ne tražim sukob. Tamo gde sarađujemo, sarađivaćemo; tamo gde se ne slažemo, to ću iskreno da kažem i odgovorićemo na nedosledne akcije", istakao je Bajden.

Makron: G7 nije neprijateljski nastrojen prema Kini

Stav grupe država G7 možda se razlikuje u odnosu na stav Kine oko pitanja poput prisilnog rada i ljudskih prava, ali taj klub nije neprijateljski raspoložen prema toj azijskoj ekonomski moćnoj zemlji, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

"Kina je ekonomski rival od koga očekujemo puno poštovanje pravila (međunarodne trgovine)", rekao je Makron na konferenciji za novinare na kraju samita lidera G7 u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Atenborou upozorava svetske lidere

Istaknuti prirodnjak Ser Dejvid Atenborou rekao je uključivši se na sastanak G7 da su odluke svetskih lidera "najvažnije u ljudskoj istoriji", dodajući da je potrebna hitna akcija kako bi se izbegla ekološka katastrofa.

On je poručio liderima G7 da je borba protiv klimatskih promena sada podjednako i apolitičan i naučni izazov.

"Znamo detaljno šta se događa s našom planetom i znamo mnoge stvari koje treba da uradimo tokom ove decenije", istakao je Atenborou.

Sve zemlje G7 obavezale su se da će dostići nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine, ali mnogi ekolozi kažu da će to biti prekasno. Na samitu lideri takođe planiraju da najave nove planove zelenog finansiranja kako bi pomogli siromašnijim zemljama da smanje emisiju ugljen-dioksida.

Atenborou, koji se obratio liderima rekao je da je "pitanje koje nas nauka primorava da rešimo konkretno 2021. godine - da li smo kao rezultat ovih isprepletenih činjenica na ivici destabilizacije cele planete?"

"Ako je to tako, onda su odluke koje donosimo ove decenije - posebno odluke koje su donosile ekonomski najnaprednije nacije - najvažnije u ljudskoj istoriji", rekao je Atenborou.

Merkel: G7 mora da da pomogne zemljama u razvoju

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da radna grupa G7 može da prezenetira infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju 2022. godine.

"Kada je reč o zemljama u razvoju, samo konkretni projekti se računaju. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da prezentujemo takve projekte već tokom sledećeg Samita G7, koji će se održati u Nemačkoj", rekla je Angela Merkel.

Nemačka će preuzeti predsedavanje G7 od Velike Britanije sledeće godine.

Peking odgovorio najbogatijim zemljama

Ranije danas Kina je upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja.

Na taj način Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Kinom.

"Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja", rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri grupe G7 - SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Japana - žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu da bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Kako je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet