Fokus

Umro vođa sekte - imao je 39 žena i 94 dece sa kojima je živeo u zgradi sa 100 prostorija

Komentari

Autor: BBC, Euronews

14/06/2021

-

13:21

Umro vođa sekte - imao je 39 žena i 94 dece sa kojima je živeo u zgradi sa 100 prostorija
Umro vođa sekte - imao je 39 žena i 94 dece sa kojima je živeo u zgradi sa 100 prostorija - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

U indijskoj državi Mizoram preminuo je 76-godišnji muškarac, za koga se veruje da je "glava" najbrojnije porodice na svetu.


Ziona Čana, lider verske sekte koja podstiče poligamiju, preminuo je u nedelju, ostavivši za sobom 38 supruga, 89 dece i 36 unučadi, piše BBC.

Vest je potvrdio predsednik vlade u Mizoramu, Zoramtanga, koji je na Tviteru izrazio saučešće.

 

 

Kako se navodi, Čana je navodno patio od dijabetesa i hipertenzije.

EPA/STR

 

Rekorder?

Ipak, kako navodi BBC, teško je reći da li je Čana zaista bio glava najveće porodice na svetu, jer postoje i drugi koji takođe mogu poneti tu "titulu". Ova porodica dva puta je predstavljena u popularnoj TV emisiji "Ripli, verovali ili ne".

Takođe je teško proceniti tačnu veličinu njegove porodice. U jednom medijskom izveštaju se tvrdi da je imao 39 žena, 94 dece, 33 unučadi i jednog praunuka, što cini 181 osobu.

Čana i njegova porodica su neka vrsta lokalne senzacije koja privlači turiste u to selo na severoistoku Indije.

Kuća od 100 soba glavna turistička atrakcija

Ogromna porodica živi u četvorospratnoj kući koja nosi naziv "Čuar Tan Run" ili "Kuća nove generacije", a koja broji čak 100 soba.

Njegove supruge dele spavaonicu u blizini Čanine privatne spavaće sobe, izvestili su ranije lokalni mediji.

Ta kuća je glavna turistička atrakcija u toj državi, a ljudi iz celog sveta hrle ka selu kako bi zavirili u njihov porodični životni stil.

Prema Rojtersu, Čana je rođen 1945. godine. Svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao je kada je imao 17 godina.

Porodica je deo hrišćanske sekte - poznate kao "Chana Pawl" - koja ima oko 2.000 sledbenika. Sektu, koja dozvoljava poligamiju za muškarce, osnovao je Čanin deda 1942. godine.

Porodica je samoodrživa - uzgaja useve za svoje potrebe za hranom. Čana je osnovao i školu za svoju decu, a mlađi brat se stara o njenom radu. Iako se nastava u školi temelji na nastavnom programu koji je propisala vlada, dodao je neke predmete specifične za svoju sektu. Takođe, nikakvu pomoć od vlade nije tražio.

Čanine supruge pripremaju hranu, a ćerke se brinu o kući i pranju veša. Muškarci iz porodice se bave uzgojem stoke, poljoprivredom, izradom drvenog nameštaja, proizvodnjom aluminijskog posuđa i slično.

Komentari (0)

Svet