Fokus

"Bitlsi" Islamske države pred sudom: Doživotna robija za Kotija, optužen za otmicu i smrt četvoro Amerikanaca

Komentari

Autor: Euronews

30/04/2022

-

17:02

"Bitlsi" Islamske države pred sudom: Doživotna robija za Kotija, optužen za otmicu i smrt četvoro Amerikanaca
AP/Hussein Malla - Copyright AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Sud u američkoj državi Virdžinija izrekao je kaznu doživotne robije Aleksandu Kotiju pripadniku "Islamske države" čiji je nadimak "Bitls".

Koti i još jedan Britanac El Šafi Elšeik uhvaćeni su u Siriji 2018. i dovedeni u Virdžiniju 2020. godine da im se sudi pred saveznim sudom. Treći "Bitls", Mohamed Emvazi, takođe poznat kao "džihadi Džon" ubijen je u napadu dronom 2015, prenosi Euronews.

Koti je optužen za otmicu i smrt četvoro Amerikanaca - novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa i humanitarnih radnika Kajle Miler i Pitera Kesiga. 

Foli, Sotlof i Kesig su svi bili obezglavljeni, dok je vođa Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi mučio i silovao Miler pre nego što je ubijena. 

profimedia

 

Tokom suđenja koje je trajalo dve nedelje bivši talac je svedočio o brutalnom prebijanju i mučenju. Tada je otkriveno da su nadimci otimača bili "Džon", "Džordž" i "Pol", dok je Elšeikov nadimak bio "Ringo".

Njegova odbrana je tvrdila da je bio "običan borac Islamske države" i da su ga pogrešno identifikovali kao člana ozloglašene britanske terorističke ćelije u okviru ISIS. 

Komentari (0)

Svet