Fokus

Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

10:21

Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto
Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijsko Ministarstvo životne sredine dozvolilo je rudnicima uglja da odobreno povećanje proizvodnje od 40 odsto podignu na 50 odsto bez obaveze da traže procenu uticaja na lokalno okruženje i javnu raspravu, navodi se u dopisu u koji je uvid imala agencija Rojters.

Odluka je doneta nakon zahteva Ministarstva energetike koje je istaklo "ogroman pritisak na snabdevanje ugljem u zemlji", objašnjava Ministarstvo za životnu sredinu u dopisu od 7. maja, dodajući da će ovaj "izuzetak od pravila" važiti šest meseci.

Indija takođe planira da ponovo otvori više od 100 rudnika uglja za koje se ranije smatralo da su finansijski neodrživi, pošto najgora kriza elektične energije u poslednjih šest godina, izazvana užarenim toplotim talasom, primorava tu zemlju, koja je treći najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte na svetu, da udvostruči prozivodnju struje nakon višemesečne niske potrošnje.

Potražnja za ugljem u Indiji je porasla usled ekonomskog oporavka nakon pandemije i žestokog toplotnog talasa zbog kojeg je povećano korišćenje klima uređaja i potrošnja struje.

Vlada traži od komunalnih preduzeća da pojačaju uvoz, i od kompanije "Ugalj Indije" da poveća proizvodnju kako bi se rešio problem nedostatka ponude.

Indija, drugi po veličini proizvođač, uvoznik i potrošač uglja posle Kine, podmiruje skoro 75 posto svojih potreba za električnom energijom proizvodnjom struje iz uglja.

Komentari (0)

Svet