Fokus

Stoltenberg: Moguć zajednički jezik oko ulaska Švedske i Finske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2022

-

16:12

Stoltenberg: Moguć zajednički jezik oko ulaska Švedske i Finske u NATO
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Severnoatlantskoj alijansi.

NATO će nastojati da pojača svoje prisustvo u regionu, dok se njihovo članstvo ne ratifikuje, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ratifikacija će potrajati neko vreme, ali plan je da to bude brži proces nego ranije, preneo je Rojters.

"Uveren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji neće odlagati članstvo ili proces pridruživanja", kazao je Stoltenberg novinarima putem video linka, dodajući da je Ankara jasno stavila do znanja da ne želi da blokira kandidaturu nordijskih država za članstvo.

On je naveo da želi da se što više ubrza proces ratifikacije članstva dve zemlje i da će alijansa tražiti načine da osigura bezbednost tokom prelaznog perioda, uključujući povećano prisustvo NATO u regionu.

Stoltenberg je istakao da ako Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, to će biti istorijski momenat.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj ruskoj odmazdi zbog proširenja NATO, on je kazao da alijansa pomno prati šta Rusija radi.

Stoltenberg je naglasio da NATO mora da nastavi da jača vojnu podršku Ukrajini, dodajući da ta zemlja može da pobedi u ratu sa Rusijom.

On je kazao i da ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala, s obzirom da se ruske trupe povlače iz Harkova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet