Evropa

Zamenik generalnog sekretara NATO: Zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske može biti otklonjena

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2022

-

09:30

Zamenik generalnog sekretara NATO: Zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske može biti otklonjena
EPA/ROBERT GHEMENT - Copyright EPA/ROBERT GHEMENT

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Ðoana izrazio je uverenje da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske NATO može biti rešena.

"Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koja se može rešavati između prijatelja i saveznika", rekao je Ðoana novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova članica alijanse u Berlinu, prenosi Rojters.

On je izrazio uverenje da će NATO, ukoliko Švedska i Finska budu zatražile prijem, moći da im poželi dobrodošlicu. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je juče neprihvatljivu podršku koju potencijalne nove članice NATO Švedska i Finska pružaju kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

"Problem je u tome što ove dve zemlje otvoreno podržavaju i sarađuju sa PKK i YPG (Narodne zaštitne jedinice). To su terorističke organizacije koje svakodnevno napadaju naše trupe", rekao je Čavušoglu po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je i nečuveno da prijatelji i saveznici Turske podržavaju ovu terorističku organizaciju.

"Ovo su pitanja o kojima treba da razgovaramo sa našim saveznicima u NATO", kao i sa Švedskom i Finskom, dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa