Fokus

Kim Džong Un prvi put upozorio na krizu u Severnoj Koreji, napeta situacija sa zalihama hrane

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/06/2021

-

10:03

Kim Džong Un prvi put upozorio na krizu u Severnoj Koreji, napeta situacija sa zalihama hrane
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da se ekonomsko stanje Severne Koreje poboljšalo u ovoj godini, ali je pozvao na mere za rešavanje "napete" situacije sa hranom izazvane pandemijom koronavirusa i prošlogodišnjim tajfunima, izvestili su severnokorejski državni mediji.


Kim je u utorak predsedavao plenarnim sastankom centralnog odbora vladajuće Radničke stranke kako bi razmotrio napredak ostvaren u ključnim politikama i merama za rešavanje ekonomskih pitanja, prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Odbor je odredio ciljeve i zadatke u okviru novog petogodišnjeg ekonomskog plana dogovorenog na njegovom prethodnom zasedanju u februaru, uključujući povećanu proizvodnju hrane i metala.

Kim je rekao da se celokupna ekonomija popravila u prvoj polovini godine, a da je industrijska proizvodnja porasla za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, javlja KCNA.

Međutim, ukazano je na nekoliko prepreka, od kojih je Kim izdvojio nedovoljne zalihe hrane.

"Situacija sa hranom sada postaje napeta, jer poljoprivredni sektor nije ispunio plan proizvodnje žitarica zbog štete koju je prouzrokovao tajfun prošle godine," rekao je Kim.

Radnička stranka je obećala da će sve napore usmeriti na poljoprivrednu proizvodnje ove godine i da će razgovarati o načinima za suzbijanje pandemije kovida 19, saopštila je agencija KCNA.

Severna Koreja nije zvanično potvrdila nijedan slučaj kovida 19, ali je uvela stroge antivirusne mere, uključujući zatvaranje granica i ograničenja za unutrašnja putovanja.

Mehanizam Kovaks, globalna inicijativa za raspodelu vakcina protiv kovida-19, saopštio je da će Severnoj Koreji obezbediti skoro dva miliona doza, ali je isporuka odložena usled dugotrajnih konsultacija.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Kriza devedesetih ubila stotine hiljada ljudi

Velika nestašica hrane ubila je na hiljade ljudi u Severnoj Koreji tokom devedesetih godina.

To je bio period masovne gladi i ekonomske krize od 1994. do 1998. godine, tokom kog je došlo do porasta prebega iz Severne Koreje.

Uzroka za takvu situaciju bilo je nekoliko, od lošeg ekonomskog upravljanja, do niza poplava i suša koji su pogoršavali krizu.

Tačan broj žrtava varira od izvora do izvora. Procenjuje se da je u popilaciji od 22 miliona ljudi, broj žrtava velike krize bio između nekoliko stotina hiljada pa do čak nekoliko miliona žrtava. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet