Fokus

Severna Koreja lansirala balističku raketu

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

07:43

Severna Koreja lansirala balističku raketu
Tanjug/AP/Ahn Young-joon - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja lansirala je balističku raketu u pravcu svoje istočne obale, saopštile su odvojeno vojske Japana i Južne Koreje. Lansiranje rakete osudili su predstavnici za nacinalnu bezbednost SAD i Južne Koreje, kao i japanski ministar odbrane.

Do lansiranja severnokorejske rakete dolazi dan nakon što je američki predsednik Džozef Bajden završio azijsku turneju tokom koje je posetio Seul i Tokio, navodi Rojters.

Reč je o 17. balističkom testu koji je Severna Koreja izvela od početka godine. Ranije ovog meseca Pjongjang je lansirao interkontinentalnu balističku raketu sa podmornice.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven razgovarao je danas sa kolegom iz Južne Koreje Kimom Sung-hanom o lansiranju tri rakete Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

"Obojica su osudili destabilišuće balističke testove Pjongjanga i dogovorili se da nastave sa saradnjom. Saliven je takođe ponovio da čvrstu posvećenost SAD odbrani Južne Koreje", navela je Bela kuća u saopštenju, preneo je Rojters.

Severna Koreja je ispalila tri projektila, od kojih je jedan bio interkontinentalni, dan nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden napustio Aziju posle boravka u Japanu i Južnoj Koreji.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši izjavio je danas da serija testiranja balističkih raketa Pjongjanga ranije u toku dana je "provokacija koja se ne može tolerisati".

Kiši je kazao da je prvi balistički projektil dostigao visinu od 550 kilometara i leteo oko 300 kilometara. Zna se i da je drugi projektil dostigao visinu od 50 kilometara, a leteo je oko 750 kilometara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet