Fokus

SAD uvele nove sankcije ruskim bankama zbog podrške Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

17:51

SAD uvele nove sankcije ruskim bankama zbog podrške Severnoj Koreji
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije dvema ruskim bankama, Dalekoistočnoj banci i banci Sputnjik, severnokorejskoj kompaniji Er Korio Trejding i Džong Jong Namu, predstavniku organizacije sa sedištem u Belorusiji koja je u vezi sa Drugom akademijom prirodnih nauka Severne Koreje (SANS).

"Sjedinjene Američke Države će nastaviti da sprovode postojeće i uvode nove sankcije, pozivajući Severnu Koreju da se vrati na diplomatski put i napusti svoj program razvijanja oružja za masovno uništenje i razvijanje balističkih projektila", izjavio je podsekretar za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Ministarstva finansija SAD-a Brajan Nelson, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene zbog "podržavanja severnokorejskog programa za razvijanje oružja za masovno uništenje", sopšteno je iz američkog Ministarstva finansija, navodi Rojters.

Ovaj američki potez usledio je dan nakon što su Kina i Rusija stavile veto na pokušaj SAD-a da Ujedinjene nacije uvedu još sankcija Severnoj Koreji zbog njenog lansiranja balističkih projektila, što je podelilo Savet bezbednosti UN-a po prvi put otkako je počeo da kažnjava Pjongjang 2006. godine, navodi britanska agencija. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet