Fokus

Blinken: Prigovori Turske mogu se rešiti do samita lidera NATO

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

22:20

Blinken: Prigovori Turske mogu se rešiti do samita lidera NATO
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je uveren da se prigovori Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazići, verovatno na vreme za samit lidera alijanse krajem sledećeg meseca.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom inostranih poslova Finske Pekom Havistoom Blinken je rekao da SAD nemaju razloga da veruju da se zabrinutost Turske ne može rešiti, preneo je AP.

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i dalje sam uveren da će obe uskoro postati članice NATO", rekao je Blinken i dodao: "Radujemo se što ćemo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima".

Havisto je rekao da su njegova zemlja i Švedska imae dobre pregovore s predstavnicima Turske u vezi sa njihovom zabrinutošću poslednjih dana i dodao da će se razgovori nastaviti sa ciljem da se problemi reše pre samita NATO u Madridu krajem juna.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje pisane prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope, navela je američka agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet