Evropa

Švedska i Finska na NATO samitu već u junu?

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

12:03

Švedska i Finska na NATO samitu već u junu?
Švedska i Finska na NATO samitu već u junu? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska prisustvovaće samitu NATO-a u Madridu u junu, izjavio je u Davosu premijer Španije Pedro Sančez.

Finska i Švedska su 18. maja aplicirale za članstvo u NATO-u. Inače, Finska i Švedska poslaće sutra delegacije u Ankaru, kako bi pokušale da reše problem turskog protivljenja njihovim zahtevima za članstvo u NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Havisto je u Davosu rekao da se dijalog nastavlja, prenosi Rojters.

Dve skandinavske države, Finska i Švedska, zvanično su podnele zahtev, odnosno pisma, kojima se izjašnjavaju da su zainteresovane da se pridruže NATO-u i na ovaj način su definisale svoj novi geopolitički idenitet. Nakon predaje zahteva oglasio se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da će ova odluka bitno da utiče na svetsku bezbenost i okarakterisao je kao istorijski trenutak koji mora da se iskoristi.

"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost. Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, preneo je AP.

Samit Alijanse biće održan u Madridu od 28. do 30. juna, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa