Fokus

Incident u Vašingtonu: Muškarac se vezao lancem za ogradu Vrhovnog suda zbog mogućeg ukidanja prava na abortus

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

18:58

Incident u Vašingtonu: Muškarac se vezao lancem za ogradu Vrhovnog suda zbog mogućeg ukidanja prava na abortus
Incident u Vašingtonu: Muškarac se vezao lancem za ogradu Vrhovnog suda zbog mogućeg ukidanja prava na abortus - Copyright Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Demonstrant koji se zalaže za pravo žena na abortus, vezao se danas lancem za ogradu ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, u znak protesta zbog očekujuće odluke o poništavanju presude iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje.

Muškarac, koji se oko vrata vezao za ogradu lancem za bicikl, uzvikivao je da se ne sme oboriti značajna presuda iz 1973. godine "Rou protiv Vejda", kojom je ženama odobreno pravo na abortus, dok su oko njega bili i vikali demonstranti koji se zalažu za suprotno, uz slogan "zaštitite se od začeća", preneo je Rojters.

Muškarac je bio vezan za ogradu oko 15 minuta dok ga policija nije otkačila. Identifikovan je kao Gvido Rajnštadler iz Majamija.

Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

 

"Ovo je samo moj prvi korak. Pozivam narod Amerike koji podržavaju prava na abortus, a takvih je mnogo, da ne budu više neaktivni i pasivni, i da se priključe nenasilnom protestu", kazao je Rajnštadler.

Presuda u ovom slučaju očekuje se krajem juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet