Planeta

Oklahoma uvela strog zakon o zabrani abortusu, izuzetak samo u tri slučaja

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2022

-

08:40

Oklahoma uvela strog zakon o zabrani abortusu, izuzetak samo u tri slučaja
Oklahoma uvela strog zakon o zabrani abortusu, izuzetak samo u tri slučaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je jedan od najstrožijih zakona o zabrani abortusa u SAD, koji, između ostalog, dozvoljava privatnim licima da tuže one koji pomažu ženama da prekinu trudnoću.

Zakon, iza koga stoje republikanci, stupa odmah na snagu, a ima izuzetke samo u slučaju vanrednog zdravstvenog stanja, silovanja ili incesta.

"Obećao sam građanima Oklahome da ću kao guverner potpisati svaki komadić zakona koji ide u korist života i ponosan sam što sam održao to obećanje", kazao je guverner Stit, prenosi Rojters.

Centar za pravo razmnožavanja iz Njujorka ističe da će "odmah podneti prigovor na zabranu i tražiti da je blokira na sudu".

"Oklahoma je sada jedina država u SAD koja je zabranila abortus, dok je slučaj Ro protiv Vejda i dalje na snazi", naveli su u tom centru.

Vrhovni sud SAD mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973. godine. Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Četiri klinike za abortus u Oklahomi su već prestale da pružaju svoje usluge, predviđajući ovakvu odluku o zabrani. Donedavno, Oklahoma je bila destinacija za žene iz Teksasa koje žele da abortiraju posle šest nedelja.

Nakon zabrane u Oklahome, žene sada moraju da putuju u Kanzas, Novi i Meksiko ili Kolorado, ukoliko žele da okončaju trudnoću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet