Fokus

Protivnici abortusa defilovali u Vašingtonu -zalažu se za kažnjavanje svakog ko ga obavi posle šeste nedelje trudnoće

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

11:32

Protivnici abortusa defilovali u Vašingtonu -zalažu se za kažnjavanje svakog ko ga obavi posle šeste nedelje trudnoće
Protivnici abortusa defilovali u Vašingtonu -zalažu se za kažnjavanje svakog ko ga obavi posle šeste nedelje trudnoće - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina hiljada protivnika prava na abortus okupili su se sinoć u glavnom gradu SAD u Vašingtonu na godišnjoj manifestaciji Marš za život. Oni su ohrabreni mogućnošću da bi Vrhovni sud uskoro mogao da poništi presudu u slučaju Roi protiv Vejda kojom je legalizovan pobačaj.

Sudsko veće razmatra zahtev države Misisipi da se na snagu vrati zakon iz 2018. godine koji zabranjuje pobačaj nakon 15. nedelja trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance, prenosi Rojters.

Presudom u slučaju Roi protiv Vejda iz 1973. godine, koja je potvrđena 1992. godine, sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj pre nego što je fetus sposoban za život izvan materice, što je po mišljenju lekara obično između 24. i 28. nedelje trudnoće, iako je, na primer, u državi Misisipi abortus zabranjen znatno ranije.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Presudom u slučaju Roi protiv Vejda priznato je da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele da izvrše aborts, a 1992. godine ta odluka je potvrđena u slučaju država Pensilvanija protiv Kejsija.

Pokret protiv pobačaja slavi zakon koji je donet u državi Teksas kojim se zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće i omogućava građanima da tuže svakoga ko pomaže da se izvrši prekid trudnoće nakon tog roka.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet