Fokus

U Salvadoru oslobođene tri žene osuđene zbog abortusa

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2021

-

18:54

U Salvadoru oslobođene tri žene osuđene zbog abortusa
U Salvadoru oslobođene tri žene osuđene zbog abortusa - Copyright Tanjug/AP Photo/Salvador Melendez, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik El Salvadora Najib Bukele oslobodio je tri žene, koje su bile osuđene na ukupno 30 godina zatvora, u skladu sa strogim zakonima protiv abortusa u toj državi, javlja AP.

Morena Herera iz Grupe građana za legalizaciju abortusa saopštila je da je njihovoj organizaciji javljeno da će jedna žena biti puštena na slobodu po naređenju predsednika, a da su, kada su otišli u zatvor da je dočekaju, puštene - tri. One su morale da abortiraju zbog komplikacija tokom trudnoće.

Herera je rekla i da nema dodatnih informacija o oslobađajućoj odluci vlasti, iako je napomenula da su pred Vrhovnim sudom na čekanju predstavke kojima se traži ublažavanje kazni ovim ženama.

Njih tri su među najmanje 17 salvadorskih aktivistkinja koje se smatraju nepravedno osuđenim i zatvorenim nakon hitnih akušerskih intervencija, i koje su bile u centru kampanje protiv strogog zakona El Salvadora koji zabranjuje abortus.

Nekoliko poznatih ličnosti, uključujući glumice Ameriku Fereru, Milu Jovović i Ketrin Han, prošle nedelje je zatražilo od Bukelea i El Salvadora da dopuste zatvorenim ženama da u svojim kućama dočekaju Božić.

"Zahvalni smo što su naše peticije saslušane i verujemo da će predsednik Bukele raditi na postizanju slobode i za ostale nevino osuđene žene", rekla je Paula Avila-Giljen, izvršna direktorka Centra za ravnopravnost žena u Vašingtonu.

Salvador je među četiri zemlje Latinske Amerike koje zabranjuju abortus u svim situacijama, čak i kada je život majke ugrožen i u slučajevima silovanja. Ostale tri su Nikaragva, Honduras i Dominikanska Republika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet