Fokus

Verskom vođi u Meksiku 16 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dece

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

12:28

Verskom vođi u Meksiku 16 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dece
Verskom vođi u Meksiku 16 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dece - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predvodnik evangelističke crkve "Svetlo sveta" u Meksiku, Nason Hoakin Garsija, osuđen je na 16 godina i osam meseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja tri devojčice u Kaliforniji. Garsija (53) je prošle nedelje priznao krivicu po dve tačke optužnice.

Uhapšen je u Kaliforniji 2019. godine za krivična dela koja je počinio između 2015. i 2018, dok je bio vođa i samozvani apostol crkve "Svetla sveta", međunarodne verske organizacije sa sedištem u Gvadalahari koja tvrdi da ima pet miliona sledbenika u svetu, prenosi Rojters.

On je postigao sporazum sa tužilaštvom priznavši silovanje dve maloletnice i seksualno zlostavljanje 15 -godišnjeg deteta, tri dana pre nego što je trebalo da mu se sudi po optužnici za 23 krivična dela seksualnih zločina nad decom, uključujući višestruke optužbe za silovanje, zaveru zbog trgovine ljudima i dečiju pornografiju.

Dve njegove saradnice, optužene za seksualno zlostavljanje dece, postigle su odvojene sporazume o priznanju krivice. Nekoliko osoba koje terete Garsiju za ove zločine, čiji identitet nije otkriven, osudili su sporazum o priznanju kao previše blag i saopštili da nisu konsultovani u dogovoru koji je Garsija postigao s kancelarijom glavnog tužioca Kalifornije, navodi Rojters.

Crkva "Svetlo sveta", koja je javno stala uz Garsiju, objavila je saopštenje na Tviteru u kome je ponovila svoju podršku, i optužila sud da je izmislio dokaze protiv njega i uskratio mu pravo na pošteno suđenje.

Garsija nije davao izjave tokom postupka i odveden je sa lisicama kada je izricanje presude završeno čime je zatvorena istraga koja je počela 2018. godine i koja je dovela do njegovog hapšenja sledeće godine na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu, zajedno sa jednom od optuženih saradnica, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet