Fokus

Australijski premijer: Postignuta nagodba sa Francuskom oko podmornica

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2022

-

11:25

Australijski premijer: Postignuta nagodba sa Francuskom oko podmornica
Australijski premijer: Postignuta nagodba sa Francuskom oko podmornica - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Australijski premijer Entoni Albaneze saopštio je danas da je njegova vlada postigla nagodbu od 555 miliona evra sa francuskom "Naval Group", u vezi prošlogodišnje odluke Kanbere da odustane od ugovora o nabavci podmornica.

"Ovo je fer i pravično rešenje", rekao je Albaneze na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je pojasnio da je nagodba usledila nakon razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i zahvalio mu se na srdačnom načinu na koji su odnosi između Australije i Francuske ponovo uspostavljeni, navodi Rojters.

"Duboko poštujemo ulogu Francuske i aktivno angažovanje u Indopacifiku", naglasio je Albaneze.

Australijski premijer je dodao i da se raduje što će prihvatiti poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti Pariz.

Australija je prošle godine odustala od više milijardi dolara vredne narudžbine za kovencionalne podmornice od francuskog vojnog brodogradilišta Naval Group, i umesto toga se odlučila za alternativni dogovor sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, a trilateralni sporazum se odnosi na flotu podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom. Taj potez je izazvao nezadovoljstvo Pariza i do tada nezabeleženu diplomatsku krizu između dve zemlje, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet