Fokus

Pens optužio Trampa za pritisak - tvrdi da je tražio da se ponište rezultati predsedničkih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

08:14

Pens optužio Trampa za pritisak - tvrdi da je tražio da se ponište rezultati predsedničkih izbora
Tanjug/AP/Tony Dejak - Copyright Tanjug/AP/Tony Dejak

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp vršio je pritisak na svog potpredsednika Majka Pensa da poništi rezultate izbora na kojima je Tramp poražen, uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pens nema ovlašćenja za to, izjavili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

"Majk Pens je rekao ne i odoleo je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je predsedavajući Istražnim odborom iz redova demokrata Beni Tompson.

Tokom pretresa potpredsednica Istražnog odbora Predstavničkog doma, republikanka Liz Čejni pustila je snimak bivšeg potpredsednika Pensa u kojem govori o Trampovim tvrdnjama da je imao pravo da poništi izbore.

"Predsednik Tramp nije bio u pravu. Nisam imao pravo na to", naveo je Pens u snimku, prenosi Glas Amerike.

Glavni savetnik bivšeg američkog potpredsednika Greg Džejkob rekao je da je pravni tim Majka Pensa razmatrao sve izbore koji su održani u SAD proveravajući ima li aktuelni potpredsednik ovlašćenje da poništi glasove elektorskog koledža.

"Uvideli smo da nijedan potpredsednik tokom poslednjih 230 godina nikada nije tvrdio da ima takvu vrstu ovlašćenja. U istoriji SAD nikada nije doneta odluka da se elektorski glasovi vrate na ponovno prebrojavanje", rekao je Džejkob.

Tramp i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu tvrdeći da je reč o političkom lovu na veštice. Tramp je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao optužbe da je izborni poraz doživeo isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Džozef Bajden.

profimedia

 

Njegove pristalice okupile su se u centru američke prestonice na protestu tokom kojeg je ponovio tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa. Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela koji su bili primorani da se kriju i beže.

U maršu su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa koje su u trenutku dok je Pens predsedavao sednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobeda pored ostalog uzvikivale: "Obesite Majka Pensa". Tokom nereda život je izgubilo pet osoba, dok je povređeno više od 140 policajaca. Privedeno je i optuženo više od 840 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet