Fokus

Kim Džong Un naredio vladi da bude spremna na suočavanje sa SAD

Komentari

Autor: AP

18/06/2021

-

09:52

Kim Džong Un naredio vladi da bude spremna na suočavanje sa SAD
Kim Džong Un naredio vladi da bude spremna na suočavanje sa SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je svojoj vladi da bude u potpunosti spremna za konfrontaciju sa Bajdenovom administracijom, izvestili su tamošnji državni mediji.

Ovo naređenje dolazi samo nekoliko dana nakon što su SAD i druge velike sile pozvale Severnu Koreju da napusti svoj nuklearni program i vrati se pregovorima.

Naredbu je izdao u četvrtak, pojašnjavajući mere koje Severna Koreja mora preduzeti kao odgovor na ponašanje nove američke vlade predsednika Džoa Bajdena, prenosi Kineska centralna novinska agencija (KCNA).

Kim Džong Un je "naglasio potrebu da se pripremi i za dijalog i za suočavanje, a posebno za suočavanje".

Takva priprema je neophodna da bi se "zaštitilo dostojanstvo države i njeni interesi za nezavistan razvoj i da bi se pouzdano garantovalo mirno okruženje i sigurnost naše države", rekao je predsednik Severne Koreje.

Bajdenov pristup još uvek nepoznat

Tokom 2018. i 2019. godine, Kim Džong Un je održao nekoliko sastanaka sa Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom, kako bi razgovarali o nuklearnom naoružanju.

Njihovi pregovori su, međutim, propali nakon što je Tramp odbio da ublaži sankcije.

Od kako je postao predsednik SAD, Bajden je radio na formulisanju novog pristupa severnokorejskom nuklearnom programu.

Još uvek nije u potpunosti poznato kako će se Bajden postaviti prema Severnoj Koreji, ali američki zvaničnici sugerišu da bi njegov pristup mogao biti negde na pola puta između Trampovog "direktnog" i Obaminog "strpljivog".

Ranije ove nedelje, lideri Grupe sedam bogatih nacija pozvali su na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Kim Džong Un nije rekao koje će konkretne mere preduzeti Severna Koreja, ali stručnjaci smatraju da bi mogao da testira rakete u narednih nekoliko meseci, kako bi privukao pažnju SAD i ojačao svoju pregovaračku poziciju.

U januaru je zapretio da će Severna Koreja ojačati nuklearni arsenal i napraviti visokotehnološko oružje namenjeno američkom kopnu ako Vašington odbije da napusti svoju neprijateljsku politiku prema ovoj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet