Fokus

Američki Kongres usvojio zakon o bezbednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

22:35

Američki Kongres usvojio zakon o bezbednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis
Američki Kongres usvojio zakon o bezbednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon o bezbednosti oružja prvi put u tri decenije, koji sada treba da potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Za podršku zakonu izjasnilo se 234 kongresmena, dok je 193 bilo protiv, preneo je Rojters. Nijedan demokrata nije bio protiv, a zakon je podržalo i 14 republikanaca.

Ovaj zakon predviđa temeljnije bezbednosne provere za kupce oružja mlađe od 21 godine, strože uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti koje treba da poboljšaju bezbednost u školama i lečenje mentalnih problema.

Njegovo usvajanje je redak poraz za američke proizvođače oružja i Nacionalnu asocijaciju oružja, navela je agencija. Zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je juče glasanje u Senatu sa 65 glasova za i 33 glasa protiv.

Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je zakon, donet 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet