Fokus

Senat u SAD usvojio zakon o strožoj kontroli kupovine oružja

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

08:37

Senat u SAD usvojio zakon o strožoj kontroli kupovine oružja
Senat u SAD usvojio zakon o strožoj kontroli kupovine oružja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je glasanje u Senatu, istog dana kada je Vrhovni sud proširio prava na oružje presudom da Amerikanci imaju ustavno pravo da nose oružje na javnom mestu radi samoodbrane, prenosi danas Rojters.

Važna sudska presuda i inicijativa Senata u vezi s kontrolom naoružanja ilustruju duboku podelu oko vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama, nekoliko nedelja nakon masovnih pucnjava u Juvaldeu u Teksasu i Bafalu u Njujorku, u kojima je ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 19 dece. Predlog zakona u Senatu, izglasan juče sa 65 prema 33 glasa, prvi je značajan propis o kontroli oružja koji je usvojen u SAD tokom poslednje tri decenije.

"Ovaj dvopartijski zakon će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Deca u školama i zajednicama će biti bezbednija zbog njega. Predstavnički dom treba odmah da glasa o ovom zakonu i da mi ga pošalje na potvrđivanje", poručio je predsednik Džozef Bajden posle glasanja.

Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca, i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Iz Predstavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate, pozdravljen je ovaj zakon i navedeno je u saopštenju da će on biti razmatran tokom današnjeg dana, a da će glasanje uslediti što je pre moguće.

Republikanci iz Predstavničkog doma najavili su da neće glasati za predlog, ali njihova podrška nije potrebna za usvajanje zakona.

Zakon koji je juče prošao u Senatu predviđa temeljlnije bezbednosne provere za kupce oružja mlađe od 21 godine, strože uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti koje treba da poboljšaju bezbednost u školama i lečenje mentalnih problema.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava, prenosi Rojters.

"Presuda je u suprotnosti i sa zdravim razumom i Ustavom i trebalo bi da nas sve duboko uznemiri. U svetlu užasnih napada u Bafalu i Juvaledu, kao i dnevnih incidenata oružanog nasilja koji ne završavaju na naslovnicama, moramo da kao društvo uradimo više, a ne manje, da zaštitimo naše sugrađane", poručio je Bajden.

U desetinama masovnih pucnjava u SAD proteklih godina su stradale stotine ljudi. Samo prethodnih nedelja, 19 učenika i dve nastavnice ubijeni su 24. maja u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, a 10 ljudi je ubijeno 14. maja u jednoj prodavnici u Bafalu, u Njujorku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet