Fokus

Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj spremnosti sa 40.000 na 300.000, Rusiju definiše kao direktnu opasnost

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

14:37

Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj spremnosti sa 40.000 na 300.000, Rusiju definiše kao direktnu opasnost
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

NATO će povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000, najavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu.


"Transformisaćemo snage NATO-a za odgovor i povećati broj jedinica visoke spremnosti na više od 300.000", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar očekuje da se na predstojecćem samitu NATO u Madridu usvoji "novi strateški koncept" koji će "jasno definisati Rusiju kao najvažnju i direktnu bezbednosnu opasnost" za Alijansu.

Stoltenberg je na konfrenciji za medije u Briselu ocenio da je Rusija "odustala od partnerstva i dijaloga" koji je NATO "godinama pokušavao da uspostavi", a da je "brutalna invazija na Ukrajinu i otvoreno kršenje međunarodnog prava i poptpisanih sporazuma NATO i Rusije", samo jedna od primera takvog ponašanja Moskve.

"Smisleni dijalog, na kome smo toliko dugi radili, više nije na stolu. To jednostavno ne fumkcioniše zbog ruskog ponašanja. Oni su izbrali konfrontaciju umesto dijaloga. Žalimo zbog toga, ali moramo da odgovorimo na tu stvarnosti", poručio je Stoltenberg.

On podseća da je na NATO samitu u Lisabonu 2010. godine učestvovao i tadašni ruski predsednik, Dimitri Medvedev, i da je tada dogovoren još starteški konpcept o partnerstvu, koji više nije opcija.

Jens Stoltenberg dodaje da je potrebno sa Moskovom ostaviti "otvorene linije komunukacuje" da bi se sprečili incidenti i kaže da se u budućnosti nada "nekoj vrsti zajedničkih napora u oblasti kontriole naoružanja" između Rusije i NATO.

Samit NATO u Madridu biće održan od 28. do 30. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet