Fokus

Sjedinjene Američke Države šalju još 55 miliona dolara pomoći Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

18:59

Sjedinjene Američke Države šalju još 55 miliona dolara pomoći Avganistanu
Sjedinjene Američke Države šalju još 55 miliona dolara pomoći Avganistanu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države poslaće Avganistanu blizu 55 miliona dolara hitne pomoći za saniranje posledica zemljotresa, koji je prošle nedelje pogodio udaljeni jugoistočni region te zemlje, najavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Nova američka pošiljka biće iskorišćena za pružanje pomoći ljudima pogođenim katastrofom, kada je najmanje 1.000 ljudi poginulo, više od 3.000 povređeno, a 10.000 kuća je uništeno u zemljotresu jačine 6,1 stepen Rihterove skale koji je 22. juna pogodio područje blizu granice zemlje sa Pakistanom, prenosi Rojters.

Pomoć će sadržati posuđe za kuvanje, limenke za vodu, ćebad, odeće i drugie predmete, uključujući higijenske potrepštine za sprečavanje izbijanja bolesti koje se prenose vodom, navodi Blinken.

Zemljotres je, kako je rekao, "intenzivirao tekuću humanitarnu krizu koju je avganistanski narod trpeo dugo vremena".

Nakon zemljotresa, naknadni potresi su dodatno runinirali region, ostavljajući delimično oštećene domove neuseljivim, a područje nesigurnim za preživele, rekao je visoki avganistanski zvaničnik.

Navodi se da će uz novu pomoć ukupan iznos američke humanitarne pomoći biti Avganistanu 774 miliona dolara računajući od prošle godine, kada su talibani preuzeli vlast pošto su se poslednje trupe predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata sa fundamentalnim islamistima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet