Fokus

Stoltenberg: Ovo će biti istorijski samit

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

09:23

Stoltenberg: Ovo će biti istorijski samit
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

Severnoatlantski vojni savez suočava se sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata u Ukrajini, izjavio je danas u Madridu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je po dolasku na samit Alijanse rekao da se NATO saveznici sastaju u trenutku "najozbiljnije bezbednosne krize sa kojom smo se suočili'''', kao i da će "ovo biti istorijski i samit izrazitih promena", prenosi Rojters.

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

Generalni sekretar NATO je rekao da će na samitu biti doneta odluka da pozovu Švedsku i Finsku da postanu članice, nakon što su te dve zemlje postigle dogovor sa Turskom, koja je do sada to blokirala.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održati govor putem video konferencije na samitu NATO kasnije tokom dana, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet