Fokus

Kineski predsednik u Hongongu: Nema razloga za promenu formule "jedna zemlja, dva sistema"

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

08:16

Kineski predsednik u Hongongu: Nema razloga za promenu formule "jedna zemlja, dva sistema"
Tanjug/AP/Ju Peng/Xinhua - Copyright Tanjug/AP/Ju Peng/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

Nema razloga za promenu formule upravljanja u Hongkongu "jedna zemlja, dva sistema", poručio je kineski predsednik Si Ðinping nakon što je danas prisustvovao zakletvi novog lidera grada Džona Lija.

"Činjenice pokazuju da 'jedna zemlja, dva sistema' ima snažnu vitalnost i da je u stanju da obezbedi dugoročan prosperitet i stabilnost u Hongkongu i blagostanje hongkonških sunarodnika", izjavio je Si, prenosi Rojters.

"Ukoliko nepokolebljivo insistiramo na njemu, budućnost Hongkonga će biti još lepša, a Hongkong će sigurno dati novi i veći doprinos podmlađivanju kineske nacije", zaključio je kineski predsednik Si.

On je zajedno sa suprugom doputovao juče u Hongkong kako bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice povratka te bivše britanske kolonije pod vlast Pekinga i inauguracije novog gradskog lidera Džona Lija.

Na ceremoniji polaganja zakletve, svi zvaničnici, uključujući Sija, nosili su maske i stajali na udaljenosti od najmanje jednog metra i nisu se rukovali zbog strogih epidemioloških mera u cilju sprečavanja rastućih kovid infekcija u Hongkongu.

Novi izvršni direktor Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga, Džon Li, bivši policajac koji je kao načelnik bezbednosti grada nadgledao uvođenje novog zakona o nacionalnoj bezbednosti, poručio je danas da je da je vladavina prava osnovna vrednost za globalni finansijski centar i da je taj zakon doneo potrebnu stabilnost nakon antivladinih protesta 2019.

Novi i odlazeći lideri Hongkonga prisustvovali su danas ranije ceremoniji podizanja zastave kojom se obeležava 25. godišnjica povratka grada pod vlast Pekinga, a kineski predsednik nije bio prisutan. Si Ðinping je takođe prisustvovao polaganju zakletve odlazeće liderke Keri Lam 2017. godine, kada je poslednji put bio u Hongkongu da proslavi i godišnjicu primopredaje.

Hongkong je predat Kini 1. jula 1997. godine, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine.

Komentari (0)

Svet