Fokus

Španija odobrila obdukciju bivšeg lidera Angole, porodica tvrdi da je postojala zavera za ubistvo

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

16:36

Španija odobrila obdukciju bivšeg lidera Angole, porodica tvrdi da je postojala zavera za ubistvo
Žoze Eduardo dos Santos - Copyright AP/Andre Kosters

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Barseloni odobrio je obdukciju bivšeg predsednika Angole Žozea Eduarda dos Santoša koji je umro u tom gradu u petak.

Istovremeno, njegova porodica tvrdi da je postojala zavera za ubistvo dos Santoša zbog čega je njegova kćerka, Čize dos Santoš i tražila da se izvrši autopsija.

"Njegovi politički protivnici nisu želeli da on podrži opoziciju na predstojećim izborima u Angoli", rekla je ona.

Dos Santoš (79) je bio na vlasti 38 godina, a povukao se 2017. godine, a u Španiju je došao na lečenje gde je i preminuo nakon srčanog zastoja, podseća se u izveštaju Bi-Bi-Sija.

Advokati porodice Dos Santoš osudili osu dluku vlade Angole da se telo bivšeg predsednika vrati u zemlju na državnu sahranu. Prema njihovim rečima to je u suprotnosti sa željom predsednika da bude privatno sahranjen u Španiji.

On se, kako kažu, plašio da će njegova smrt biti politizovana, pa njegova deca neće moći da uđu Angolu ni na njegovu sahranu, niti da kasnije posete njegov grob.

Druga kćerka bivšeg lidera Angole Izabel dos Santoš, optužena je za loše upravljanje i proneveru javnih sredstava tokom perioda kada je bila na čelu državne naftne kompanije Sonangol, ali ona je odbacila optužbe i tvrdi da je meta političkog progona.

Komentari (0)

Svet