Fokus

Dr Topol: Podvarijanta BA.5 ima karakteristike delta soja i može biti najopasnija do sada

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

18:19

Dr Topol: Podvarijanta BA.5 ima karakteristike delta soja i može biti najopasnija do sada
Dr Topol: Podvarijanta BA.5 ima karakteristike delta soja i može biti najopasnija do sada - Copyright Tanjug/AP/NIAID-RML

veličina teksta

Aa Aa

Podvarijanta omikron soja virusa korona koja se širi Velikom Britanijom mogla bi da bude najgora dosad jer ima karakteristike delta soja, upozorio je američki fizičar doktor Erik Topol.

Podsoj BA.5 izazvao je letnji talas kovida, a procenjuje se da je broj zaraženih u Britaniji najveći od početka pandemije, preneo je "San".

On je rekao da BA.5 ima "daleko bolju mogućnost da prodre u ćelije, što bi moglo da objasni zašto je ovaj podsoj virusa izazvao tolike probleme".

U tekstu se navodi da ne samo da je iz omikron porodice, već ima sličnosti sa takođe vrlo zaraznim delta sojem, koji izaziva mnogo teže simptome i ima veću stopu hospitalizacije, doduše, u vremenu kada je bilo manje vakcinisanih.

Omikron se u studijama pokazao manje opasnim kada je reč o toku bolesti.

"Zato je rano reći da BA.5 izaziva teži oblik bolesti, ali je to moguće, s obzirom na to da ima karakteristike delta soja", dodao je Topol.

On je istakao da je teško da se utvrdi koliko je opasan BA.5 u poređenju sa prethodnim sojevima, jer kod ljudi postoji određeni "imuni zid".

Ipak, naglasio je da prema broju dnevnih hospitalizacija i smrtnih slučajeva ne deluje da je BA.5 izazvao pogoršanje situacije, što ukazuje da vakcine i dalje štite protiv težeg oblika kovida.

Topol: "Podvarijanta ima ekstremnu mogućnost da izbegne imunitet i veoma je zarazna"

"BA.5 ima mogućnost da inficira ćelije kao delta, iako pripada omikronu. Gledamo njegovu ubrzanu evoluciju nalik ponašanju bolida Formule 1 koji sve brže kruži po stazi sa ljudima na tribinama. Naša najbolja zaštita od BA.5 sada su maske visokog kvaliteta, fizičko distanciranje, ventilacija prostorija, prečišćivači vazduha i vakcine, u šta ulaze i busteri, naravno", upozorio je Topol.

Ove reči doktora Topola dolaze nakon što je vodeća studija za praćenje kovida procenila da Velika Britanija beleži rekordnih oko 350.000 novih slučajeva po danu, što nisu zvanični podaci britanskog ministarstva zdravlja.

Aplikacija ZOE Kovid, na čijem je čelu profesor Kraljevskog koledža iz Londona Tim Spenser, navodi da trenutno jedna od 15 osoba u Britaniji boluje od korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet