Fokus

Najžešći napadi do sada na Gazu, Izrael demantovao da je počela kopnena invazija, hici upozorenja na granici sa Libanom

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

14/05/2021

-

16:14

Najžešći napadi do sada na Gazu, Izrael demantovao da je počela kopnena invazija, hici upozorenja na granici sa Libanom
Najžešći napadi do sada na Gazu, Izrael demantovao da je počela kopnena invazija, hici upozorenja na granici sa Libanom - Copyright Tanjug AP/Adel Hana, Tanjug AP/Khalil Hamra, Tanjug AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske odbrambene snage noćas su sprovele masovno bombardovanje na severu Pojasa Gaze, uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija.

Kako prenose lokalni mediji, to i dalje ne znači kopnenu invaziju, ali je reč o najvećoj seriji napada koje je do sada izveo Izrael tokom poslednjih sukoba.

Šta treba da znamo:

  • Izrael izveo još vazdušnih napada na palestinske militante u Pojasu Gaze
  • Tel Aviv navodi da nije došlo do kopnene inzvazije
  • Hamas tvrdi da je Izrael izveo više od 150 vazdušnih udara za samo nekoliko minuta
  • U prethodna četiri dana u Gazi je poginulo najmanje 119 ljudi, uključujući 31 dete
  • U Izraelu život izgubilo osam osoba
  • Eskalacija sukoba usledila nakon izbijanja nemira kod džamije Al-Aksa
  • Konflikti su nastavljeni uprkos naporima u posredovanju egipatskih pregovarača
  • Svetske avio-kompanije otkazale letove za Izrael
  • Savet bezbednosti UN u nedelju raspravlja o sukobu

17:26 - Broj žrtava u Gazi se popeo na 122

U napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze poginulo je još 13 osoba, pa se broj žrtava popeo na 122, saopštio je portparol tamošnjeg ministarstva zdravlja.

"Danas su tela 13 Palestinaca donesena u bolnicu u enklavi, čime je broj poginulih u izraelskim udarima porastao na 122, uključujući 31 dete i 20 žena. Još 900 osoba je povređeno", rekao je Ašraf Kidra.

17:07 - Makron: Izrael ima pravo da se brani

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas, u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, raketne napade Hamasa i ocenio da "Izrael ima pravo da se brani".


Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Makron je izrazio zabrinutost i zbog stradanja civila u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

17:01 - Erdogan: Sve zemlje i institucije da zaustave Izrael

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Ujedinjene nacije i muslimanske zemlje da zaustave najžešće borbe između Izraelaca i Palestinaca poslednjih godina, navodeći da će Ankara podržati svaku inicijativu Svetske organizacije za zaustavljanje nasilja.

Erdogan je u televizijskom obraćanju ponovio stav da su potezi izraela u Jerusalimu i Gazi potvrdili da je u pitanju "teroristička država", prenosi Rojters.

On je saopštio da je o sukobu razgovarao sa liderima ili vladama 19 država.

"Pozivamo svaku državu i svaku instituciju, bez obzira na veru i poreklo, da što pre reaguju protiv napada Izraela", rekao je Erdogan.

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

 

16:12 - "Kopnena operacija nije planirana, ali nije ni isključena"

Izraelski ambasador u Rusiji Aleksander Ben Zvi naveo je da izraelska kopnena operacija u Gazi još nije u planu, ali ta mogućnost nije isključena ukoliko situacija eskalira.

15:35 - Ubijeno 20 oficira Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su ubile najmanje 20 viših zvaničnika Hamasa i na stotine militanata u velikoj akciji tokom noći na mrežu tunela iskopanu sa severu Pojasa Gaze, saopštio je izvor za N12, prenosi Sputnjik.

15:11 - Izraelski vojnici ispalili hice upozorenja

Izraelske odbrambene snage saopštile su na Tviteru da su ispalile hice upozorenja prema propalestinskim demonstrantima koji su prešli granicu sa Libanom.

 

 

"Tenkovi IDF su pucali na nekoliko njih koji su prešli iz Libana na izraelsku teritoriju. Osumnjičeni su uništili ogradu, podmetnuli požar u području i onda se vratili u Liban", navodi se na Tviteru.

 

 

14:07 - Izraelska košarkaška liga biće nastavljena u balonu

Izraelska košarkaška liga biće nastavljena sledeće nedelje u balonu, stoji u saopštenju tog takmičenja.

Veliki broj stranih košarkaša koji igra u izraelskoj ligi, zatražio je da se sezona otkaže usled ratnih sukoba na teritoriji te zemlje.

Košarkaš Makabi Rišona Džeremi Pargo pokrenuo je tu inicijativu, a danas je stigla potvrda da će se sezona završiti u balonu u Eliatu.

"Odbor lige je odlučio da se sezona nastavi u sredu 19. maja. Timovi će već danas moći da odu u Eliat kako bi spremni dočekali nastavak takmičenja. Dnevno će se igrati tri utakmice. Ako se trenutna bezbednosna situacija u Izraelu bude promenila nabolje, ekipe će moći da se vrate u svoje gradove", navodi se u saopštenju lige.

13:10 - Napad dronovima, oborena jedna letelica

Palestinski izvori navode da su pripadnici brigade "El kasam" dronovima "šebab" napali rezervoare goriva i hemijska postrojenja, piše palestinski "Felestin". Izraelska protivvazdušna odbrana oborila je jednu ovakvu letelicu. 

 

12:51 - Angela Merkel: Nemačka neće tolerisati antisemitizam ispred sinagoga

Kancelarka Angela Merkel upozorila je da Nemačka neće tolerisati proteste ispred sinagoga na kojima demonstranti uzvikuju antijevrejske i antisemitske parole i pale izraelske zastave zbog eskalacije sukoba u pojasu Gaze.

"Svako ko napadne sinagogu ili oskvrni jevrejske simbole ne kritikuje državu ili politiku neke vlade, već pokazuje agresiju i mržnju prema religiji i ljudima koji joj pripadaju", rekao je portparol Merkelove Stefan Sajbert , dodajući da "naša demokratija neće tolerisati antisemitske demonstracije".

12:39 - Viz Er otkazao sve letove za Tel Aviv

Nisko tarifna aviokompanija "Vizer" otkazala je sve letove za Tel Aviv za danas i sutra i tako se pridružila drugim aviokompanijama koje izbegavaju Izrael zbog eskalacije sukoba u toj zemlji.

Letovi "Vizera" za Tel Aviv iz Abu Dabija u Ujedinjenom Arapskim Emiratima, Larnake na Kipru i Varne u Bugarskoj otkazani su danas, saopšteno je na sajtu kompanije, prenosi Rojters.

Evropska agencija za bezbednost aviosaobraćaja (EASA) upozorila je na pojačane tenzije u Izraelu, a evropske aviokompanije "Britiš ervejz", "Virdžin atlantik", "Lufthanza" i "Iberija" otkazale su letove za Tel Aviv juče, nakon što su to ranije učinile američke kompanije.

Palestinski militanti su više puta iz Pojasa Gaze granatirali Tel Aviv što je povećalo zabrinutost zbog najvećeg izraelskog aerodroma "Ben Gurion", pa su neke kompanije preusmerile letove na aerodrom Ramon, koji je udaljen nekih 200 kilometara južno, u blizini grada Eilata na Crvenom moru.

12:30 - Izraelski grad Aškelon dan nakon napada

Na fotografijama koje su objavile strane agencije vide se teška oštećenja objekata u izraelskom gradu Aškelonu. Na njima su prikazane ogromne rupe u zidovima zgrada nastale nakon što su ih pogodili projektili, lansirani iz Pojasa Gaze. Opširinije o tome pogledajte OVDE.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

12:06 - Hiljade ljudi u Bangladešu na skupu protiv Izraela

Hiljade muslimana predvođenih aktivistima islamske političke stranke demonstriraju danas u glavnom gradu Bangladeša kako bi osudili napade Izraela na palestinske teroriste u Gazi.

Nakon završetka molitve Ramazanskog bajrama u glavnoj džamiji Baitul Mokaram u Daki, aktivisti Islamskog pokreta Bangladeš počeli su da protestuju, posle čega su im se pridružile hiljade drugih.

Oni su skandilari "Dole Izrael" i nosili natpise "Bojkotujte terorističku državu Izrael".

Bangladeš, s većinski muslimanskim stanovništvom, jedna je od 28 članica Ujedinjenih nacija koje ne priznaju državu Izrael, a premijerka Šeik Hasina pozvala je juče na snažnije međunarodne akcije za zaustavljanje izraelskog nasilja nad Palestincima.

11:50 - Strani košarkaši traže prekid izraelske lige

Strani košarkaši koji nastupaju u izraelskoj ligi traže da se sezona otkaže zbog ratnih sukoba, preneo je portal Jurohups.

Inicijativu za prekid takmičenja pokrenuo je košarkaš Makabi Rišona Džeremi Pargo.

"Sigurnost svih nas i naših porodica je najvažnija i smatramo da je najbolje da se sezona odmah prekine. Cenimo napor izraelske lige da nas odvede na sigurnu lokaciju, ali košarka nam je trenutno najmanja briga. Želimo da budemo sa svojim porodicama u ovom trenutku. Mir i ljubav svima, budite sigurni", stoji u saopštenju koji su potpisali igrači.

Kako prenose izraelski mediji danas će se održati sastanak rukovodstva lige na kome će se doneti odluka da li će se sezona nastaviti.

11:33 - Raste broj mrtvih na obe strane

Prema najnovijim podacima koje su objavili palestinski medicinski predstavnici, u talasu sukoba koji traje od ponedeljka u Gazi poginulo je 119 ljudi, od čega 31 dete, dok je 830 osoba ranjeno. 

Zdravstveni radnici na severu Gaze rekli su da je ubijena žena i troje nene dece u izraelskoj operaciji i da su njihova tela izvučena ispod ruševina. 

Što se tiče izraelske strane, poginulo je osmoro ljudi, uključujući 87-godišnju staricu koja je preminula nakon što je pala prilikom bega u sklonište kod grada Ašod.

11:19 - Izraelska vojska presrela Hamasov dron

PVO sistem "Gvozdena kupola" (Iron Dome) presreo je Hamasov dron koji je iz Gaze ušao u vazdušni prostor Izraela, objavila je izraelska vojska na Tviteru. 

11:08 - Austrija: Ne unosite konflikte iz inostranstva

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer i ministarka za integracije Suzane Rab osudili su nedavne demonstracije protiv Izraela u Beču, protiv čijih je nekih učesnika pokrenuta i istraga zbog antisemitskih parola.

"Ne unosite konflikte iz inostranstva u Austriju. Mi ne tolerišemo pozive na nasilje protiv Izraela i antisemitske parole. Tome nema mesta u Austriji i zadatak je celog društva da se protiv toga borimo svom snagom", poručila je Suzane Rab.

Nehamer je istakao da je Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pokrenula istragu i pojačala nadzor nad jevrejskim institucijama.

On je ukazao da je pravo na demonstracije važno demokratsko pravo u Austriji, ali kada se konflikti iz inostranstva unose u Austriju, to predstavlja opasnost po miran suživot.

Rekao je da smatra opasnošću po demokratiju u Austriji kada se zloupotrebljava pravo na okupljanje i organizovanjem skupova pod antiizraelskim i antisemitskim parolama.

10:44 - Makron pozvao na hitan prekid vatre

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na hitno zaustavljanje borbi u Gazi.
Makron je apel uputio putem Tvitera gde je objavio tvitove u gotovo identičnim porukama na hebrejskom i arapskom jeziku.

"Nasilje na Bliskom Istoku mora da stane. Snažno pozivam na prekid vatre i dijalog. Pozivam na smirenje i mir", poručio je Makron.

10:50 - Izraelska zastava na zgradi vlade i ministarstva

U znak solidarnosti sa Izraelom, na zgradi austrijske vlade i Ministarstva spoljnih poslova u Beču podignuta je izraelska zastava.

"Osuđujem najoštrije napade na Izrael iz Pojasa Gaza koji traju već danima. Izrael ima pravo na samoodbranu. Kao znak naše pune solidarnosti sa građanima Izraela koji svakodnevno moraju u skloništa, podigli smo zastavu Izraela“, objasnio je kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da nema opravdanja za hiljade raketa koje su Hamas i druge terorističke grupe iz Gaze lansirale na Izrael.

"U potpunosti stojimo iza Izraela. Duboko sam šokiran izveštajima o napadima na jevrejske i arapske građane u Izraelu. Takvo nasilje mora biti smesta obustavljeno. Ti napadi se ne mogu pravdati. Austrija u potpunosti podržava Izrael i kao znak solidarnosti, nad našom kućom se vijori izraelska zastava"; rekao je Šalenberg.

10:25 - Makron razgovarao sa Abasom, uskoro i sa Netanijahuom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o sukobima na Bliskom istoku i poručio da će uskoro razgovarati i s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom i drugim regionalnim liderima.

Kako se navodi u saopštenju iz Makronovog kabineta, predsednik Francuske je izrazio saučešće zbog ubistva Palestinaca u sukobu sa Izraelom, ali je i osudio napade Hamasa, prenosi AP.

Makron je pozvao Abasa da iskoristi sva sredstva svog uticaja da obnovi mir što je pre moguće.
On je pozvao na "povratak miru" i "odlučujuće ponovno pokretanje" mirovnih pregovora".

10:17 - Izrael pozvao 7.000 rezervista

Izrael je u aktivnu službu pozvao 7.000 rezervista, rekao je sinoć ministar obrane Izraela Beni Gantc. Većina vojnih analitičara veruje da jedna oklopno-pešadijska divizija, koja je zasad spremna, nije dovoljna za invaziju Gaze.

10:06 - Hamas tvrdi da je napao izraelsko hemijsko postrojenje

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da je izveden napad na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini granice sa pojasom Gaze.

U saopštenju je navedeno da je dronom napadnuto postrojenje u Nir-Ozu, prenose RIA Novosti.

9:57- Rakete iz Libana pale u Sredozemno more

Izraelska vojska potvrdila je da su tri rakete ispaljene sa juga Libana ka severu Izraela, ali je naglasila da su one pale u Sredozemno more.

Kako je navela, niko nije stradao tom prilikom niti je pričinjena materijalna šteta, prenosi Rojters.

Na severu Izraela nisu se oglasile srene za vazdušnu uzbunu, što je, kako je navela izraelska vojska, u skladu sa protokolom.

Na jugu Libana žive pripadnici palestinskih vojnih frakcija, kao i članovi šiitske grupe Hezbolah.

Izraelski mediji, međutim, prenose da je izgleda rakete ispalila jedna od palestinskih frakcija u Libanu i da to ne predstavlja početak mešanja Hezbolaha u sukob.

9:50 - UN javno raspravlja o Izraelu i Palestini u nedelju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će javno raspravljati o pogoršanju nasilja između Izraela i palestinskih militanata u nedelju, saopštile su neimenovane diplomate pri UN, čime je postignut kompromis s obzirom da su se SAD protivile da sastanak održi danas.

Diplomate kažu da su SAD, blizak saveznik Izraela, prvobitno predlagale da se javna rasprava održi u utorak, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u četvrtak rekao da se nada da bi, ako se pričeka nekoliko dana, "diplomatija mogla da da nekakve efekte, ali i da se vidi da li može doći do smirivanja tenzija", dodavši da je "Vašington otvoren za diskusiju, otvorenu diskusiju u UN."

9:45 - Operacija bila namenjena uništavanju mreže tunela

Izraelska vojska saopštila je da je noćašnja operacija bila namenjena uništavanju mreže tunela koje koriste palestinski militanti. Izrael je dosad izvršio najžešće bombardovanje Gaze, gadjajući palestinsku teritoriju sa kopna i mora, kao i iz vazduha, ocenjuje BBC.

Izveštač britanske medijske kuće iz Gaze je javio da su u jakom bombardovanju učestvovali ratni brodovi, borbeni avioni i helikopteri, kao i da je nebo iznad Gaze svetlelo od eksplozija.

9.40 - Tel Aviv: Nismo izvršili kopnenu inzvaziju na Palestinu

Izrael je otvorio artiljerijsku vatru i izveo nove vazdušne napade na palestinske militante u Pojasu Gaze, nakon raketiranja izraelske teritorije, ali je demantovao da je izvršena kopnena inzvazija.

9:30 - Ljudi beže iz Gaze, u skloništima i Izraelci

Predstavnici Ujedinjenih nacija u Gazi kazali su kako je na desetke ljudi napustilo svoje domove na severu i istoku enklave te potražilo utočište u školama koje pripadaju UN-ovoj Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicama.

Samo nekoliko kilometara dalje u skloništa su bežali i stanovnici izraelskog grada Aškelona, dok su sirene najavljivale novi zračni napad.

Komentari (0)

Svet