Fokus

Saliven: SAD planira nove sankcije Rusiji zbog situacije sa Navaljnim

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

17:38

Saliven: SAD planira nove sankcije Rusiji zbog situacije sa Navaljnim
Saliven: SAD planira nove sankcije Rusiji zbog situacije sa Navaljnim - Copyright AP/Andrew Lubimov

veličina teksta

Aa Aa

Vašingon priprema novi paket sankcija prema Rusiji zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim koji služi zatvorsku kaznu, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Spremamo novi paket sankcija u ovom slučaju. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je reč o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti", rekao je Saliven za CNN.

Prema Salivenu, nove sankcije će biti uvedene čim SAD budu sigurne da su utvrdile "prave mete".

"Čim budemo sigurni, uvešćemo nove sankcije", dodao je Saliven, a preneo TASS.

Kako je dodao, SAD će nastaviti da uvode sankcije ruskim kompanijama i organizacijama koje učestvuju u projektu Severni tok 2.

On je za CNN rekao da su dosad sankcionisane određene ruske kompanije i organizacije, kada je reč o Severnom toku 2, a da su ukinute samo za dva entiteta - jednu osobu nemačke nacionalnosti i jednu švajcarsku kompaniju.


"Kada je predsednik (Džozef) Bajden preuzeo funkciju, Severni tok 2 je bio 90 odsto završen. To se desilo u vreme administracije Donalda Trampa. Pitanje koje nam je bilo upućeno bilo je - da li ćemo ići sankcijama na naše evropske saveznike i prijatelje, Bajden je rekao da nije spreman za tako nešto", dodao je Saliven.

Severni tok 2 je međunarodni projekat izgradnje gasovoda koji će ići ispod Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Belorusija, Poljska i još neke istočnoevropske i baltičke zemlje, podseća TAS S.

SAD su u maju uvele sankcije protiv 13 brodova i tri ruske organizacije koje su učestvovale u projektu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet