Fokus

Predsednik Šri Lanke i zvanično podneo ostavku

Komentari

Autor: BBC

14/07/2022

-

17:45

Predsednik Šri Lanke i zvanično podneo ostavku
Predsednik Šri Lanke i zvanično podneo ostavku - Copyright Tanjug AP/Thilina Kaluthotage, Sri Lankan President's Office, Amitha Thennakoon, AP

veličina teksta

Aa Aa

Goptabaja Radžapaksa podneo je ostavku na mesto predsednika Šri Lanke nakon što je pobegao u Singapur suočen sa masovnim protestima kod kuće.

On je stigao u Singapur nakon što je prvi put pobegao iz zemlje na Maldive u utorak uveče. Izveštaji koje prenosi BBC kažu da se tamo nalazi u društvu supruge i dva telohranitelja.

"On nije tražio azil, niti mu je odobren. Singapur generalno ne odobrava zahteve za azil", saopštilo je ranije singapursko ministarstvo spoljnih poslova, potvrđujući da je sleteo.

Pismo o ostavci poslato je imejlom predsedniku parlamenta, koji je rekao da će završiti pravne procese i to zvanično objaviti u petak, prenosi BBC.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je juče vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, što je gurnulo zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla skoro 55 odsto.

 

Komentari (0)

Svet