Fokus

Kineski gradovi u pripravnosti zbog kovida, u Pekingu zatvoren stambeni kompleks zbog dve sumnjive infekcije

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

14:57

Kineski gradovi u pripravnosti zbog kovida, u Pekingu zatvoren stambeni kompleks zbog dve sumnjive infekcije
Tanjug/AP/Jin Liwang/Xinhua - Copyright Tanjug/AP/Jin Liwang/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko velikih kineskih gradova, uključujući Šangaj, u pripravnosti su zbog novih izbijanja infekcija koronavirusa, uvođenja ponovljenih masovnih testiranja ili produženja karantina za milione stanovnika, uz neke mere koje su izazvale negodovanje kod javnosti.

Kina je prijavila u proseku oko 390 lokalnih dnevnih infekcija u sedam dana zaključno sa nedeljom, što je više nego oko 340 slučajeva koronavirusa sedam dana ranije, prema proračunima agencije Rojters zasnovanim na zvaničnim podacima od ponedeljka.

Ipak, svako rasplamsavanje bi uznemirilo lokalne zvaničnike, a Kina je nepokolebljiva u sprovođenju svoje "nulte kovid politike", navodi britanska agencija.

Komercijalni centar Šangaj, koji tek treba da se oporavi od dvomesečnog zatvaranja na proleće i koji još prijavljuje svakodnevne sporadične slucajeve, saopštio je danas da planira da održi masovna testiranja u mnogim od svojih 16 okruga i u nekim manjim oblastima u kojima su nove infekcije prijavljene nedavno.

"Za sada još postoji rizik od epidemije na nivou zajednice", navodi se u saopštenju gradske vlade.

Šangaj je registrovao više od 10 novih slučajeva koronavirusa, ali nijedan nije pronađen izvan karantinskih područja, pokazali su današnji podaci lokalne vlade.

Severni grad Tjenđin, koji je poslednjih meseci imao više rundi masovnog testiranja kako bi suzbio ranija izbijanja infekcija kovida-19, saopštio je danas da ponovo testira više od 12 miliona stanovnika, nakon što su otkrivene dve lokalne infekcije

U centralnom kineskom gradu Džumađen, blokade za više od milion ljudi u dva grada pod njegovom jurisdikcijom produžene su za nekoliko dana, do utorka.

Privremena blokada za više od tri miliona u četiri druga grada produžena su do ponedeljka.

Džumađen nastavlja da prijavljuje na desetine slučajeva dnevno uprkos merama ograničenja od prošle nedelje.

Glavni grad Peking, koji nije prijavio nijednu lokalnu infekciju tokom 11. i 17. jula, zatvorio je danas stambeni kompleks jer su vlasti nastavile da proveravaju dve sumnjive infekcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet