Fokus

Trilateralni sastanak lidera Rusije, Turske i Irana: Kriza u Siriji može da se reši samo diplomatskim putem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

19/07/2022

-

22:23

Trilateralni sastanak lidera Rusije, Turske i Irana: Kriza u Siriji može da se reši samo diplomatskim putem
Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

U Teheranu je danas održan trilateralni susret predsednika Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ebrahima Raisija. Oni učestvuju na samitu procesa iz Astane o rešenju krize u Siriji, a održano je i nekoliko rundi bilateralnih sastanaka među ovim predsednicima. Proces Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka, tri lidera navode da su "sirijske vlasti uspostavile kontrolu nad većim delom svoje teritorije, a kriza u toj državi može da se reši samo diplomatskim putem". 

Ruski predsednik rekao je da "sirijski narod sam mora izabrati svoj put", iranski lider smatra da "američke trupe moraju što pre da napuste taj deo Azije", dok je turski predsednik naveo da "kurdska milicija Jedinice narodne odbrane (YPG) uz stranu podršku preduzima korake da podeli Siriju".

Putin je primetio, kako je rekao, značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji, kao i početak političkog i diplomatskog procesa.

"Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države", istakao je ruski predsednik. 

Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin

 

On je pozvao na trajni prekid terorizma u Siriji i ukazao na ono što naziva "destruktivnom politikom Sjedinjenih Amerčkih Država" u toj zemlji, naročito u regionima koje ne kontrolišu sirijske vlasti.

"Vidimo da iz ovih regiona izviru stvarne pretnje kriminalom, ekstremizmom, separatizmom. Tome u velikoj meri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD", rekao je Putin.

Iranski lider Ebrahim Raisi istakao je da "američke trupe moraju da napuste Siriju i taj deo Bliskog istoka što je pre moguće", navodeći da je "nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu.

On je ocenio da "sirijska kriza nema vojno rešenje" i izrazio uverenje da je neophodno održati i dalje razvijati format Astane koji se, kako je naveo, "pokazao kao delotvoran".

"Posle skoro 11 godina od početka rata u Siriji, Iran je i dalje uveren da je jedini način da se kriza reši politički. Vojni koraci ne samo da nisu izlaz, već će dovesti i do pogoršanja situacije", upozorio je Raisi.

Sa druge strane, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naveo je da bi "sirijskom narodu koristilo da se oslobodi Kurdske narodne milicije (YPG)". On je naveo da "reči nisu dovoljne", kao i da će se "borba Turske protiv pripadnika različitih milicija i YPG, koju smatra terorističkom organizacijom, nastaviti uprkos protivljenju Rusije i Irana, i bez obzira na to ko ih podržava".

Putin sa Raisijem o trgovini, sa Erdoganom o izvozu žita

Kada su u pitanju bilateralni sastanci, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se u razgovoru sa iranskim liderom detaljno fokusirao na pitanja ekonomije, i da je dogovoreno da u međusobnoj trgovini pređu na upotrebu nacionalnih valuta. Takođe, iranski predsednik Ebrahim Raisi je dodao i da je saradnja Moskve i Teherana u borbi protiv terorizma načinila region bezbednijim.

"Naša saradnja u borbi protiv terorizma načinila je region bezbednijim. Ostali se bore protiv terorizma samo rečima, dok naša saradnja sa Rusijom pokazuje da su naše reči u skladu sa našim delima", kazao je Raisi.

U razgovoru između Erdogana i Putina bilo je reči o ključnim pitanjima za rusko-tursku saradnju, primeni najvećih projekata u oblasti trgovine i ekonomije, kao i o brojnim međunarodnim pitanjima, među kojima su situacija u Ukrajini i izvoz ukrajinskog žita.

Putin je nakon sastanka sa turskim predsednikom rekao kako nisu rešeni svi problemi sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", ali i da je "dobro što postoji napredak u pregovorima". On je zahvalio Erdoganu na naporima da posreduje u pregovorima o rešavanju probelema sa izvozom žitarica preko Crnog mora.

Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Na sastanku iranskog i turskog lidera govorilo se o ulaganjima i razvoju ekonomskih odnosa, rekao je Raisi, dodajući da poseta Erdogana predstavlja važnu prekretnicu u odnosima između dve zemlje.

"Trenutni nivo trgovinsko-ekonomskih odnosa između dve zemlje nije dovoljan s obzirom na postojeće kapacitete i može se podići na viši nivo. Utvrdili smo obim trgovine od 30 milijardi dolara između dve zemlje. To znači utrostručiti trenutni obim naše trgovine", naveo je Raisi na konferenciji za medije, prenosi Anadolija.

Ističući da će razvoj investicija doprineti povećanju trgovine između dve zemlje, Raisi je naveo da je dogovoreno osnivanje zajedničkih industrijskih kompanija. Dvojica lidera naglasila su i značaj saradnje Turske i Irana u oblasti bezbednosti.

Komentari (0)

Svet