Fokus

SAD ulaže 2.3 milijarde dolara za prevazilaženje posledica klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

08:39

SAD ulaže 2.3 milijarde dolara za prevazilaženje posledica klimatskih promena
SAD ulaže 2.3 milijarde dolara za prevazilaženje posledica klimatskih promena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden najavio je ulaganje od 2,3 milijarde dolara za prevazilaženje posledica klimatskih promena toplotnih talasa, suše i poplava, prenosi Rojters.

Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama obezbediće 2,3 milijarde dolara finansiranja da bi pomogla saveznim državama da izgrade centre za rashlađivanje, kako bi se izborili sa prekomernom toplotom, i za borbu protiv drugih uticaja klimatskih promena, saopštila je Bela kuća prilikom najave najveće investicije ikada u Programu izgradnje otporne infrastrukture i zajednica, navodi britanska agencija.

Novo finansiranje treba da poboljša kontrolu poplava, ojača komunalne usluge, renovira objekte i pomogne porodicama sa niskim primanjima da plate troškove grejanja i hlađenja.

Iako predsednik SAD tokom svog jučerašnjeg obraćanja povodom klimatskih promena nije proglasio vanrednu situaciju, kako su tražile njegove stranačke kolege, on je predočio da je klimatska kriza hitan slučaj i najavio da će je on tako i tretirati.

Bajden je tokom obilaska države Masačusets poručio da klimatske promene predstavljaju kriznu situaciju na koju treba reagovati hitno, što će, kako je istakao i biti učinjeno, navodi britanska agencija.

"U narednim danima moja administracija će objaviti mere kojima ćemo se suprotstaviti toj krizi", rekao je Bajden okupljenima kod nekadašnje termelektrane Brajton u gradu Somersetu, koja će u narednom periodu proizvoditi struju na vetar.

Bajeden je vratio SAD u Pariski sporazum o klimi koji je njegov prethodnik Donald Trump napustio, i u aprilu 2021. je objavio da će SAD smanjiti svoje emisije štetnih gasova za 50 do 52 odsto do 2030. godine u odnosu na 2005. godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet