Fokus

U SAD otkriven slučaj dečije paralize, prvi od 2013. godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

12:48

U SAD otkriven slučaj dečije paralize, prvi od 2013. godine
U SAD otkriven slučaj dečije paralize, prvi od 2013. godine - Copyright Sarah Poser, Meredith Boyter Newlove/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Američki zdravstveni zvaničnici potvrdili su prvi slučaj dečije paralize za poslednjih deset godina nakon što je jednom odraslom žitelju Njujorka utvrđena dijagnoza poliomijelitisa.

Testiranje je pokazalo da slučaj veoma zaraznog polio virusa, koji je zabeležen u okrugu Rokland možda vodi poreklo van SAD, navelo je Ministarstva zdravlja savezne države Njujork, a prenosi Rojters.

"Sada ispitujemo porodicu i bliske kontakte ove osobe kako bismo procenili rizike za zajednicu“, rekla je na konferenciji za novinare komesarka za zdravstvo okruga Rokland, naglašavajući da pacijent više nije zarazan.

U saopštenju ministarstva navodi se da je osoba inficirana tipom 2 poliovirusa koji dolazi iz oralne polio vakcine koja je korišćena u velikom broju zemalja, ali u SAD nije korišćena od 2000. godine.

Inertna poliomijelitis vakcina koja se u SAD daje u tri doze obezbeđuje imunitet od gotovo 100 odsto, navodi britanska agencija.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su potvrdili dijagnozu dečije paralize naveli su da od 1979. nije zabeležen nijedan slučaj koji je nastao u SAD. Naime, poslednja poznata infekcija poliomijelitisa bilo koje vrste povezana je sa oralnom vakcinom iz 2013. godine, saopštila je agencija.

Poliomijelitis je često asimptomatičan, ali može izazvati simptome slične gripu kao što su bol u grlu, groznica, umor i mučnina, saopštio je CDC.

U malom broju slučajeva, virus može da napadne nervni sistem i izazove trajnu paralizu. Za poliomijelitis ili dečiju paralizu nema leka, ali infekcija se može sprečiti vakcinacijom.

Primenom masovne vakcinacije slučajevi dečije paralize su u razvijenom svetu dramatično redukovani.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF su 1988. godine započeli kampanju iskorenjivanja ove bolesti.

Prva vakcina protiv decije paralize postala je dostupna 1955. godine.

Komentari (0)

Svet