Fokus

Keri: Bajden bi mogao da proglasi klimatsko vanredno stanje

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

19:16

Keri: Bajden bi mogao da proglasi klimatsko vanredno stanje
Džon Keri - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden mogao bi da odluči da proglasi klimatsko vanredno stanje, čime bi dobio dodatna ovlašćenja za sprovođenje svoje politike obnovljivih izvora energije koja stagnira zbog nedostatka podrške iz Kongresa, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri.

Keri je za Bi-Bi-Si rekao da nije idealno to što Kongres ne podržava snažnije klimatsku agendu predsednika Bajdena koji je, prema rečima bivšeg državnog sekretara, maksimalno posvećen da se energija zasnovana na ugljeniku zameni drugim energetskim resursima.

Keri je podsetio da nisu bile od pomoći ni nedavne presude Vrhovnog suda SAD koje ograničavaju vladinu politiku zaštite životne sredine.

Bajdenovim naporima da se usvoji zakon o klimatskim promenama nanet je ozbiljan udarac ranije ovog meseca kada je senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin, konzervativni demokrata, saopštio da neće podržati zakonski predlog.

Keri je poručio da bi svet trebalo da nauči da zelena energija smanjuje inflaciju i cene energenata, otvara radna mesta i poboljšava opšte zdravlje i bezbednost ljudi.

"Predsednik Bajden spreman je da iskoristi svaki alat koji mu je na raspolaganju u borbi protiv klimatskih promena, uključujući i izvršne naredbe", predočio je Keri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet