Fokus

Starosedeoci Kanade traže da papa ukine edikte iz 15. veka, kojima se opravdavalo oduzimanje zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

17:47

Starosedeoci Kanade traže da papa ukine edikte iz 15. veka, kojima se opravdavalo oduzimanje zemlje
Starosedeoci Kanade traže da papa ukine edikte iz 15. veka, kojima se opravdavalo oduzimanje zemlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku mise koju je papa Franja danas održao u Kanadi u sklopu svog "hodočašća pokajanja", razvijen je transparent sa molbom da zvanično poništi edikte iz 15. veka, kojima je papstvo opravdavalo oduzimanje zemlje od starosedelaca u Novom svetu.

Veliki transparent, napisan u znak protesta protiv takozvane „doktrine otkrića“, bio je razvijen na početku mise u katedrali izvan Kvebeka, a većina ljudi u crkvi bili su starosedeoci, prenosi Rojters.

profimedia

 

Papa Franja je ranije ispunio obećanje da će se izviniti starosedelačkom stanovništvu Kanade zbog uloge crkve u školama u kojima su deca starosedelaca zlostavljana, nazivajući prisilnu kulturnu asimilaciju "zlom" i "katastrofalnim greškom".

Kanadska vlada je danas jasno stavila do znanja da izvinjenje pape Franje kanadskim starosedeocima, zbog zlostavljanja u školskim internatima nad tamošnjom decom, "nije bilo dovoljno duboko", prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet