Fokus

Supruga osuđenog ruskog trgovca oružjem tvrdi da je dobio adekvatnu lekarsku pomoć u zatvoru u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

21:34

Supruga osuđenog ruskog trgovca oružjem tvrdi da je dobio adekvatnu lekarsku pomoć u zatvoru u SAD
Supruga osuđenog ruskog trgovca oružjem tvrdi da je dobio adekvatnu lekarsku pomoć u zatvoru u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osuđeni ruski trgovac oružja koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, Viktor But, čije se zdravlje u poslednje vreme ozbiljno pogoršalo, dobio je lekarsku pomoć nakon ponovljenih apela ruske ambasade američkim vlastima, izjavila je  njegova supruga Ala za televiziju "Rusija-24".

Ala je rekla da je u utorak kontaktirala supruga, preneo je TAS S.

"Uglavnom sam sa njim razgovarala o zdravstvenim problemima, pre svega o njegovom zdravlju, jer je poslednjih pola godine bila veoma teška situacija, kada je Viktor počeo da se žali, što čini veoma retko", rekla je Ala But.

Prema njenim rečima, zahvaljujući naporima ruske ambasade u Vašingtonu, koja je više puta apelovala i na Federalni biro za zatvore i na Ministarstvo pravde SAD za medicinsku pomoć, ta pomoć je konačno delimično pružena i Viltor se oseća bolje.

"Bar mi je rekao u utorak da su rane na njegovom telu počele da zarastaju", naglasila je ona.

Butova supruga je prokomentarisala i medijske izveštaje da je predsednik Džozef Bajden podržao plan razmene Buta za Amerikance - košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana.

"Znam da je tema razmene više puta pokretana od strane ruske strane. Ali umorni smo od raznih spekulacija u vezi sa razmenom. Sada se plašim da bi se to ponovo moglo pokazati kao nepotvrđena informacija", navela je ona.

Kako je izvestio Si-En-En, posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ponudila da razmeni Buta za Grinerovu i Vilana, koji su zatvorenu u Rusiji.

Bajdenova podrška razmeni nađačava protivljenje Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima, navodi američka televizijska mreža.

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi "značajan predlog" za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao "nezakonito pritvoreni".

Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da je Bajden "direktno uključen" i da je potpisao predlog.

Iako Blinken nije direktno potvrdio da je But deo dogovora, rekavši da "ne može i neće da ulazi u detalje onoga što je predloženo Rusima", državni sekretar je kazao da predsednik potpisuje svaki predlog, a svakako i ovaj o Amerikancima koji su arbitrarno pritvoreni u inostranstvu.

Američki diplomata rekao je da namerava da razgovara o tom pitanju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ove nedelje, što bi bio njegov prvi razgovor sa ruskim kolegom od početka rata u Ukrajini.

"Nadam se da je prenošenje jasnih, direktnih poruka Rusima o našim ključnim prioritetima korisno za nas", rekao je Blinken.

Komentari (0)

Svet