Fokus

Predsednik Alžira: Engleski jezik će se učiti u osnovnim školama

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

16:29

Predsednik Alžira: Engleski jezik će se učiti u osnovnim školama
Abdelmadžid Tebun - Copyright AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun najavio je da će ta bivša francuska kolonija uvesti engleski jezik u osnovnim školama ove godine.

"Francuski je ratni plen, ali engleski je međunarodni jezik", rekao je on, preneo je BBC.

Alžir je stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine nakon osmogodišnjeg rata koji i dalje komplikuje odnose između dve zemlje.

Nastavak upotrebe francuskog jezika u institucijama i poslovanju je osetljiva tema. Arapski i tamazigt, kojima govori amaziška i berberska manjina, su zvanični jezici.

Tebun je u intervjuu za državnu televiziju govorio o zahtevima akademika i učenika, koji ističu da bi engleski kao predmet trebalo ponuditi ranije jer je to jezik nastave na univerzitetu za one koji studiraju medicinu i tehničke nauke.

Prema sadašnjem nastavnom planu i programu, engleski se nudi u srednjoj školi učenicima od 14 godina, dok osnovci počinju da uče francuski sa devet godina.

Početkom 1990-ih pokrenuta je inicijativa da se roditeljima da pravo da izberu da li će njihova deca učiti francuski ili engleski jezik u osnovnoj školi.

To je izazvalo ogorčenje u Francuskoj i profrancuski lobi u alžirskoj vladi je pozvao na odustajanje od inicijative, a ministar prosvete je smenjen.

Komentari (0)

Svet