Fokus

Ruski tužioci traže devet i po godina zatvora za američku košarkašicu Britni Grajner

Komentari

Autor: AP

04/08/2022

-

14:42

Ruski tužioci traže devet i po godina zatvora za američku košarkašicu Britni Grajner
Britni Griner - Copyright Tanjug AP/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski tužioci zatražili su od suda da izrekne kaznu od devet i po godina zatvora američkoj košarkašici Britni Grajner, nakon što su iznete završne reči na suđenju za posedovanje kanabisa.

Suđenje je počelo pre skoro šest meseci, nakon što je Grajner uhapšena na moskovskom aerodromu a kasnije smeštena u pritvor, što je slučaj koji je došao do najviših zvaničnika u Vašingtonu i Moskvi.

Iako se osuđujuća presuda čini gotovo izvesnom, s obzirom na to da ruski sudovi retko oslobađaju optužene, a Grajner je priznala da ima "vejp kertridže" sa uljem kanabisa u svom prtljagu, sudije imaju slobodu u izricanju kazne.

Advokati centra ekipe Feniks Merkjuri i dvostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje koristili su različite strategije da potkrepe njenu tvrdnju kako nije imala kriminalne namere, već su kertridži završili u njenom prtljagu jer se pakovala na brzinu.

Za svedoke su pozvane koleginice iz ruske ekipe za koju igra van sezone u SAD, a tu je bilo i pismeno svedočenje lekara koji je rekao da joj je prepisao kanabis za ublažavanje bolova.

Njen advokat, Marija Blagovolina, rekla je kako je Grajner nehotice donela patrone sa sobom u Rusiju, i da je koristila kanabis samo kao lek i to samo dok je bila u Arizoni, gde je medicinska marihuana legalna. Tužilac Nikolaj Vlasenko je tvrdio da je Griner namerno spakovala ulje kanabisa.

Nije jasno kada će presuda biti objavljena. Ako Grajner ne izađe na slobodu, možda će doći do razmene zatvorenika između Rusije i SAD.

Pre nego što je suđenje Grajner počelo u julu, Stejt department je saopštio da je ona "nezakonito pritvorena", premestivši njen slučaj pod nadzor svog specijalnog predsedničkog izaslanika za pitanja talaca, zapravo glavnog vladinog pregovarača.

Zatim je prošle nedelje američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pozivajući ga da prihvati sporazum prema kojem će Griner i Pol Vilan, Amerikanac koji je zatvoren u Rusiji zbog špijunaže, biti oslobođeni. Ljudi upoznati sa predlogom kažu da on predviđa razmenu Grinera i Vilana za trgovca oružjem Viktora Buta, koji je zatvoren u SAD.

Komentari (0)

Svet