Fokus

Entoni Blinken stigao u Južnoafričku Republiku

Komentari

Autor: Fonet

07/08/2022

-

17:50

Entoni Blinken stigao u Južnoafričku Republiku
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je u Južnoafričku Republiku, na početku afričke utneje, tokom koje će posetiti još DR Kongo i Ruandu.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), njegova poseta usledila je nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov krajem prošlog meseca bio u poseti Kongu, Egiptu, Etiopiji i Ugandi, kao i posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beninu, Kameronu i Gvineji Bisao krajem prošlog meseca.

Južnoafrička Republika, lider među zemljama u razvoju, ostala je neutralna kada je reč o ratu u Ukrajini odbijajući da se pridruži pozivima Zapada da osudi Moskvu.

Blinken će 8. avgusta razgovarati sa južnoafričkim koleginicom Naledi Pandor i takođe će objaviti detalje o novoj strategiji američke vlade za Afriku, navodi se u saopštenju Pretorije.

Oni će "razgovarati o tekućim i nedavnim dešavanjima u vezi sa globalnom geopolitičkom situacijom", navodi se u saopštenju.

Američki Stejt department je prošlog meseca saopštio da su afričke zemlje "geostrateški igrači i važni partneri u najaktuelnijim pitanjima našeg vremena, od promovisanja otvorenog i stabilnog međunarodnog sistema, do suočavanja sa posledicama klimatskih promena, sa nesigurnošću hrane i globalnim pandemijama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet